| Autor: redakcja

System QAFP szansą na budowanie przewagi konkurencyjnej

W ostatnich latach rynek artykułów rolno-spożywczych stał się coraz bardziej wymagający, zakłady poszukują wystandaryzowanego żywca wieprzowego, natomiast konsumenci coraz większą uwagę zwracają na jakość kupowanego mięsa.

System QAFP szansą na budowanie przewagi konkurencyjnej


Zwierzęta muszą posiadać świadectwa pochodzenia i być wolne od recesywnych genów RYR1T oraz RN-.
 
ŻYWIENIE 
 
Na 3 tygodnie przed odstawieniem świń do ubojni zakaz stosowania w paszach: 
- mączek rybnych
- wywarów gorzelnianych 
- serwatki 
i ograniczenie śruty kukurydzianej i makuchów rzepakowych.
 
System zakazuje stosowania w żywieniu antybiotyków, hormonów i stymulatorów wzrostu oraz określa zakończenie tuczu przy osiągnięciu masy ciała na poziomie 95-135 kg.
 
DOBROSTAN 
 
Hodowla QAFP gwarantuje zapewnienie najwyższych standardów dobrostanu zwierząt.  Gospodarstwa znajdują się pod nadzorem lekarza weterynarii, na każdym etapie chowu i  transportu ogranicza się stres i przemęczenie zwierząt. Warunki dobrostanu zgodne z cross-compliance. 
 
Certyfikacja w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP oferuje hodowcy trzody chlewnej wymierne korzyści w postaci:
 
1) budowania konkurencyjności i tworzenia pewnego łańcucha powiązań 
2) oferowanie powtarzalnego i wysokojakościowego produktu 
3) możliwość zwrotu kosztów certyfikacji - rolnicy zainteresowani uczestnictwem w Systemie QAFP mogą zwrócić się o wsparcie w ramach podziałania “Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. W ramach tego działania hodowcy trzody chlewnej mają zagwarantowany 100% zwrot kosztów certyfikacji przez okres 5 lat. 
 
Producentów zainteresowanych certyfikacją w Systemie QAFP zapraszamy do kontaktu z Administratorem Systemu. 
 


Tagi:
źródło: