| Autor: redakcja

System QAFP szansą na budowanie przewagi konkurencyjnej

W ostatnich latach rynek artykułów rolno-spożywczych stał się coraz bardziej wymagający, zakłady poszukują wystandaryzowanego żywca wieprzowego, natomiast konsumenci coraz większą uwagę zwracają na jakość kupowanego mięsa.

System QAFP szansą na budowanie przewagi konkurencyjnej
W kryteriach wyboru produktów spożywczych najważniejsze stają się jej jakość, naturalność, brak ulepszaczy oraz zaufane, sprawdzone źródło. 
Wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom coraz więcej producentów trzody chlewnej decyduje się na certyfikat Systemu QAFP. 
 
System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP jest uznanym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi krajowym systemem jakości żywności, którego Administratorem jest Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. 
 
W Systemie QAFP praca nad kształtowaniem wysokiej jakości mięsa rozpoczyna się już u hodowcy. Dzięki dbałości o szczegóły na wszystkich etapach procesu produkcji oraz przestrzeganiu restrykcyjnych norm otrzymywany jest produkt o wysokiej wartości kulinarnej.


 
W zakresie produkcji trzody chlewnej System QAFP obejmuje 3 główne filary:
 
GENETYKĘ 
 
Trzoda chlewna przyjęta do tuczu powinna spełniać jeden z poniższych warunków:

1. Pochodzić z krzyżowania dwurasowego ras (wbp ×pbz, pbz × wbp, puławska × wbp, wbp × puławska, złotnicka biała × wbp) lub

2. Pochodzić z krzyżowania trzyrasowego ras (wbp × pbz × duroc, pbz × wbp × duroc oraz puławska × wbp × duroc, złotnicka biała x wbp x duroc) lub

3. Pochodzić z firm produkujących zwierzęta hybrydowe.



Tagi:
źródło: