Dnia 1 września 2013 r. w Michałkowie przybyli rolnicy z całej Wielkopolski, by wspólnie podziękować za zebrane plony. Gospodarzami uroczystości byli szefowie organizacji rolniczych szczebla wojewódzkiego, delegacje rolników z poszczególnych powiatów oraz dyrektorzy instytucji działających w otoczeniu rolnictwa. Patronat Honorowy nad Wielkopolskim Świętem Plonów objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisław Kalemba.
Uroczystość rozpoczęła Msza Święta dziękczynna za zebrane plony, którą celebrował Ksiądz Dziekan Bronisław Chrzępa, Proboszcz Parafii pod wezwaniem Świętego Wojciecha w Lewkowie. Podczas Mszy Świętej zaśpiewał Chór Lira z Ostrowa Wielkopolskiego. Ołtarz, na którym odprawiona została Masza Święta składał się z ziemiopłodów i kwiatów.
Wielkopolskie Święto Plonów stało się okazją do wręczenia odznaczeń. Piotr Walkowski prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej wręczył odznaczenie Zasłużony dla Rolnictwa nadaną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisława Kalembę. Odznaczeniem uhonorowano 31 osób. Wręczono także 6 Medalionów im. dr Aleksandra hr. Szembeka za działalność na rzecz rolnictwa i rozwoju wsi wielkopolskiej przyznanych przez Wielkopolską Izbę Rolniczą.
W trakcie części artystycznej uroczystości dokonano przedstawienia subregionów wielkopolskich. Na scenie zaprezentowały się zespoły śpiewacze i taneczne z całej Wielkopolski: Lubaszanki, Chodowskie Nutki, Zespół Pieśni i Tańca Przygodzice, Kapela Pleszowiocy, Wróżewianki, Lutogniewiacy, Kapela Koźlarska, Różnowianie, Katarzynki, Zespół Śpiewaczy Pod Kasztanem, Kapela Ludowa Furmany oraz Głogowianie. Na zakończenie wystąpił Zespół Jorgusie.
(kliknij, aby powiększyć)
W uroczystościach Wielkopolskiego Święta Plonów według szacunków organizatorów wzięło udział około 10 tysięcy osób. W trakcie Wielkopolskiego Święta Plonów uczestnicy poczęstowani zostali wyrobami kulinarnymi, do przygotowania których zużyto 1.500 kg mięsa drobiowego z kur, gęsi i indyka, 500 kg wyrobów z wieprzowiny, 2.000 kilogramów świeżo wypieczonego chleba, 500 kg ziemniaków, 500 kg ogórka kiszonego, 200 kg kiszonej kapusty, 200 kg smalcu, 500 kg pomidorów oraz 200 kg cebuli. Przygotowano i wydano łącznie 1.400 litrów zup dla 6 000 osób. Były to czernina, flaki z żołądków drobiowych oraz zupa warzywna.
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: Gospodarz.pl/Wielkopolska Izba Rolnicza, autor: Katarzyna Strzyż foto:
WIR