| Autor: redakcja1

Rodzinne święto polskiej żywności na Pikniku Poznaj Dobrą Żywność

W tym roku już po raz 11. odbył się, organizowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Piknik Poznaj Dobrą Żywność, który stał się świętem polskiej żywności.

Rodzinne święto polskiej żywności na Pikniku Poznaj Dobrą Żywność
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zaprosiła na kiermasz produktów wyróżnionych znakiem „Jakość Tradycja”. W punkcie „świadomego konsumenta” informowano o zasadach nazywania produktów żywnościowych „tradycyjnymi” oraz o czym mówią konsumentowi unijne oznaczenia geograficzne.

Dla miłośników dań mięsnych były „Mięsne rozmaitości”.

Polski Związek Hodowców Koni zaprosił na promocję koniny pod hasłem „Konina Poznaj ten smak”. Na specjalnym stoisku degustowano wyroby z koniny i dowiadywano się o zaletach mięsa końskiego w zrównoważonej w diecie.

Związek „Polskie Mięso” przygotował promocję mięsa wieprzowego produkowanego w systemie jakości PQS. Eksperci podpowiadali co można przyrządzić z wieprzowiny, jakie ma ona walory odżywcze i jak stosować mięso wieprzowe w prawidłowej diecie.

Krajowa Rada Drobiarstwa zaprosiła uczestników Pikniku na niesamowity cooking show polegający na tworzeniu collage z produktów drobiowych. Powstający obraz można było obserwować w specjalnie zawieszonym nad miejscem pracy kucharzy lustrze. Dzieci mogły poznać tajemnice przyrządzania smacznych i zdrowych hot-dogów drobiowych z warzywami, zrobić zdjęcia na tle „drobiowej makietki” oraz we wspólnym muzykowaniu na specjalnie na tę okazję przygotowanych glinianych ptaszkach, wykazać się w konkursach znajomością drobiu i rozpoznawania głosów ptaków domowych.

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego wspólnie z Polskim Zrzeszeniem Producentów Bydła Mięsnego przygotowała „Przystanek pasibrzucha – mięsna przygoda”, gdzie promowane było mięso wołowe. Na „Przystanku Pasibrzucha” w ciekawy i niepowtarzalny sposób eksperci zaprezentowali bogactwo smakowe i ogromne możliwości wykorzystania mięsa wołowego, łamiąc utarte w kuchni schematy. Zachęcali całe rodziny do spędzenia czasu w trakcie wspólnego przyrządzania dań z wołowiny.

Piknik Poznaj Dobrą Żywność w liczbach:
  • 130 producentów żywności uczestniczącej w unijnych i krajowych systemach wyróżniania jakości, w tym 50 firm uczestniczący w Programie Poznaj Dobrą Żywność,
  • 10 organizacji i stowarzyszeń branżowych promujących polską żywność,
  • 4 Lokalne Grupy Rybackie.
  • Program Poznaj Dobrą Żywność to 460 produktów z 89 firm


Tagi:
źródło: