Wydarzenia związane z festiwalem wieprzowiny w Koźminie Wielkopolskim rozpoczęły się w sobotnie popołudnie, kiedy to odbyła się otwarta konferencja naukowa, której myślą przewodnią było hasło: "Dla polskiej rodziny - najlepsze potrawy z wieprzowiny". Podczas spotkania prof. zw dr hab. Edward Pospiech z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu podjął temat związany z kształtowaniem jakości prozdrowotnych właściwości mięsa wieprzowego. Dzięki temu można było zapoznać się z rolą wieprzowiny w diecie człowieka.
Poza tym można było dowiedzieć się o aktualnym stanie pogłowia trzody chlewnej w Polsce, a także o czynnikach jakie wpływają na długość i jakość życia ludzi oraz poruszono kontrowersyjną kwestię wegetarianizmu. Jak można było wywnioskować, samo w sobie pożywienie pozbawione miesa nie jest gorsze od diety mięsożerców, ale tylko wtedy, gdy się uniknie pułapek diety wegetariańskiej.
(Kliknij, aby powiększyć)
Kolejnym prelegentem był Krzysztof Janeczko, który przedstawił uczestnikom konferencji wybrane choroby pasożytnicze świń i ich wpływ na jakość wieprzowiny oraz ekonomię jej produkcji. Zwrócił tutaj bowiem baczna uwagę przede wszystkim na glistnicę, świerzb oraz włośnicę.
W niedzielę każdy z przybyłych miał okazję do degustacji przygotowanej specjalnie na tą okazję żeberek na ciepło oraz innych pyszności, które brały udział w konkursie kulinarnym i były dostępne do konsumpcji zaraz po dokonaniu oceny potraw przez jury.
(Kliknij, aby powiększyć)
W konkursie tym udział wzięły Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, restauracje oraz miłośnicy gotowania w ramach „Konkursu na najlepszy smalec domowy” oraz „Konkursu na najlepszy schab na zimno” czy „Konkursu na najlepsze żeberka na ciepło. Poza tym organizatorzy zaplanowali również konkurs kulinarny „Wieprzowina z grilla - potyczki V.I.P.”.
Czytaj dalej na następnej stronie...