Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Przyczepa rolnicza typ TB 20 000
2014-10-17 -
Opryskiwacze zawieszane TECNOMA
2014-04-04 -
Pszenica ozima Arkadia
2013-11-08 -
Szpadel aluminiowy prosty FISKARS
2013-02-26 -
Udrażniarki drenów Brard & Sarran
2013-03-01
Rekordowa edycja targów Smaki Regionów 2014 w Poznaniu
Ponad 35 tysięcy zwiedzających odwiedziło w tym roku targi Smaki Regionów organizowane w terminie 27-30 września 2014 w Poznaniu. Targi te od lat są największym w naszym kraju wydarzeniem promującym polską, tradycyjną i certyfikowaną żywność, ale takiej frekwencji nie spodziewali się nawet sami organizatorzy – Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP.
Kulinarne „Perły”
Wręczono także statuetki „Perła 2014”, czyli nagrody w XIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. W kategorii NAJLEPSZE PRODUKTY REGIONALNE wręczono 32 Kulinarne Perły, a w kategorii NAJLEPSZE POTRAWY REGIONALNE 18 Kulinarnych Pereł. W tym roku "Klucze do Polskiej Spiżarni", czyli prestiżowe nagrody dla osób, organizacji oraz instytucji zasłużonych w promocji produktów tradycyjnych odebrali: Danuta Bancewicz, Anna Czajkowska, Piotr Czura, Restauracja "Koncertowa" Rodziny Wójcików z Lublina, Lucjan Kuźniar, Piotr Kohut, Kazimierz Porębski, Jarosław Rzepa oraz Witold Wróbel. Organizatorem centralnym konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Najciekawsza promocja
Promocja na cały świat
Targi otworzył Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który kolejny rok z rzędu objął je swoim honorowym patronatem. Symbolicznego przecięcia wstęgi dokonali: Dariusz Młotkiewicz - sekretarz stanu, Zastępca Szefa Kancelarii Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, Marek Sawicki - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marek Woźniak - Marszałek Województwa Wielkopolskiego, Wiceprezesa Zarządu Związku Województw Rzeczpospolitej Polskiej, Krzysztof Grabowski - członek zarządu województwa wielkopolskiego, Tomasz Kayser – Zastępca Prezydenta Miasta Poznania, Jan Grabkowski - starosta poznański, Bogdan Ciepielewski – dyrektor Biura Związku Województw Rzeczpospolitej Polskiej oraz Tomasz Kobierski - wiceprezesa zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich. W imieniu Prezydenta RP - Bronisława Komorowskiego uczestników targów powitał zastępca szefa jego kancelarii - Dariusz Młotkiewicz.
Minister Rolnictwa w swoim powitanym przemówieniu powiedział, że 10 lat członkostwa Polski w Unii Europejskiej pokazuje, że przez te lata nasza regionalizacja wzmocniła się, a nie osłabiła. A ponadto planowane są kolejne misje gospodarcze promujące polskie produkty regionalne. W tym roku będzie to m.in. Iran, Arabia Saudyjska, Algieria, Białoruś i Kazachstan.
Okazja dla profesjonalistów
Targi Smaki Regionów wspierają rozwój tradycyjnych produktów, ale także stwarzają klientom biznesowym doskonałe warunki do nawiązania kontaktów handlowych z producentami żywności regionalnej. Równolegle odbywają się bowiem targi Polagra Food oraz Polagra Gastro. Tym samym kupcy, restauratorzy lub osoby odpowiedzialne za zaopatrzenie w placówkach handlowych, mogą znaleźć tu dla swoich sklepów i restauracji prawdziwe kulinarne rarytasy.
Następna edycja Targów Smaki Regionów odbędzie się w dniach: 19-22 września 2015 roku.