Rekordowa edycja targów Smaki Regionów 2014 w Poznaniu

Ponad 35 tysięcy zwiedzających odwiedziło w tym roku targi Smaki Regionów organizowane w terminie 27-30 września 2014 w Poznaniu. Targi te od lat są największym w naszym kraju wydarzeniem promującym polską, tradycyjną i certyfikowaną żywność, ale takiej frekwencji nie spodziewali się nawet sami organizatorzy – Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP.

Rekordowa edycja targów Smaki Regionów 2014 w Poznaniu

Kulinarne „Perły”

Wręczono także statuetki „Perła 2014”, czyli nagrody w XIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. W kategorii NAJLEPSZE PRODUKTY REGIONALNE wręczono 32 Kulinarne Perły, a w kategorii NAJLEPSZE POTRAWY REGIONALNE 18 Kulinarnych Pereł. W tym roku "Klucze do Polskiej Spiżarni", czyli prestiżowe nagrody dla osób, organizacji oraz instytucji zasłużonych w promocji produktów tradycyjnych odebrali: Danuta Bancewicz, Anna Czajkowska, Piotr Czura, Restauracja "Koncertowa" Rodziny Wójcików z Lublina, Lucjan Kuźniar, Piotr Kohut, Kazimierz Porębski, Jarosław Rzepa oraz Witold Wróbel. Organizatorem centralnym konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Najciekawsza promocja
Podczas targów Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki przyznał trzy puchary oraz dwa wyróżnienia za "Najlepszą promocję na Targach Smaki Regionów". Puchary otrzymało województwo wielkopolskie oraz pomorskie, a nagrodę główną (i największy puchar) województwo zachodniopomorskie. Natomiast wyróżnione zostały stoiska województw: małopolskiego, warmińsko-mazurskiego i dolnośląskiego.

Promocja na cały świat

Targi otworzył Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który kolejny rok z rzędu objął je swoim honorowym patronatem. Symbolicznego przecięcia wstęgi dokonali: Dariusz Młotkiewicz - sekretarz stanu, Zastępca Szefa Kancelarii Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, Marek Sawicki  - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marek Woźniak - Marszałek Województwa Wielkopolskiego, Wiceprezesa Zarządu Związku Województw Rzeczpospolitej Polskiej, Krzysztof Grabowski - członek zarządu województwa wielkopolskiego, Tomasz Kayser – Zastępca Prezydenta Miasta Poznania, Jan Grabkowski  - starosta poznański, Bogdan Ciepielewski – dyrektor Biura Związku Województw Rzeczpospolitej Polskiej oraz Tomasz Kobierski - wiceprezesa zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich. W imieniu Prezydenta RP - Bronisława Komorowskiego uczestników targów powitał zastępca szefa jego kancelarii - Dariusz Młotkiewicz.

Minister Rolnictwa w swoim powitanym przemówieniu powiedział, że 10 lat członkostwa Polski w Unii Europejskiej pokazuje, że przez te lata nasza regionalizacja wzmocniła się, a nie osłabiła. A ponadto planowane są kolejne misje gospodarcze promujące polskie produkty regionalne. W tym roku będzie to m.in. Iran, Arabia Saudyjska, Algieria, Białoruś i Kazachstan.

Okazja dla profesjonalistów

Targi Smaki Regionów wspierają rozwój tradycyjnych produktów, ale także stwarzają klientom biznesowym doskonałe warunki do nawiązania kontaktów handlowych z producentami żywności regionalnej. Równolegle odbywają się bowiem targi Polagra Food oraz Polagra Gastro. Tym samym kupcy, restauratorzy lub osoby odpowiedzialne za zaopatrzenie w placówkach handlowych, mogą znaleźć tu dla swoich sklepów i restauracji prawdziwe kulinarne rarytasy.


Następna edycja Targów Smaki Regionów odbędzie się w dniach: 19-22 września 2015 roku.



Tagi:
źródło: