Rekordowa edycja targów Smaki Regionów 2014 w Poznaniu

Ponad 35 tysięcy zwiedzających odwiedziło w tym roku targi Smaki Regionów organizowane w terminie 27-30 września 2014 w Poznaniu. Targi te od lat są największym w naszym kraju wydarzeniem promującym polską, tradycyjną i certyfikowaną żywność, ale takiej frekwencji nie spodziewali się nawet sami organizatorzy – Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP.

Rekordowa edycja targów Smaki Regionów 2014 w Poznaniu
Ponadto Stowarzyszenie Centrum Słowian i Wikingów z Pomorza Zachodniego na powierzchni 80 metrów kwadratowych postawiło wioskę słowian oraz przygotowało pokazy średniowiecznych rzemiosł. W rozstawionych tradycyjnych namiotach funkcjonowały stanowiska: rybackie, jubilerskie, pisanie gęsim piórem oraz produkcji filcu. Natomiast na wszystkich tęskniących za nadmorskimi wakacjami czekała, usypana z prawdziwego piasku plaża z leżakami. Wśród „plażowiczów” dominowały dzieci, które korzystały głównie z umieszczonych na piasku zjeżdżalni, natomiast akcesoria do robienia piaskowych babek (przede wszystkim garnki i chochelki) niejednokrotnie pożyczały od wspomnianych wcześniej Słowian. Wikingowie bowiem skuteczniej bronili swojego majątku.

Tradycja i Smak Polskiego Pieczywa

Ponad tysiąc dzieci wzięło udział w zabawie w piekarza w minipiekarni zaaranżowanej na czas targów przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP. Najmłodsi zwiedzający (głownie przedszkolaki), pod okiem fachowców, własnoręcznie formowali chałki, bułki i rogaliki, które potem były wypiekane w prawdziwym piekarskim piecu.  Swoje "dzieła" dzieci mogły zabrać ze sobą do domu. Wizyta w  minipiekarni była dla nich znakomitą okazją do tego, aby poznać trud pracy piekarza oraz własnoręcznie sprawdzić jak wygląda ziarno, ciasto czy kwas chlebowy. Każdy młody piekarz na czas pracy w minipiekarni  otrzymywał specjalny fartuszek.

Organizatorem przedsięwzięcia było Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, które poprzez projekt „Tradycja i smak polskiego pieczywa” promuje spożywanie tradycyjnych, polskich wypieków. Przedstawiciele stowarzyszenia w czasie targów wyjawiali także tajniki produkcji rogali świętomarcińskich oraz prowadzili pokazy wypieku tradycyjnymi metodami.  Zaglądając do „galerii zapachów piekarskich” zwiedzający mogli natomiast poczuć zapachy na co dzień wypełniające polskie piekarnie. 
 
Jeszcze dla dzieci

Na dzieci czekały ponadto zabawy, konkursy i inne atrakcje w tym: tworzenie biżuterii ze słomek spożywczych, robienie obrazków z kolorowych makaronów, pokaz baniek mydlanych XXL, owocowe malowanie twarzy, quizy oraz plastyczne warsztaty z Panem Pianką.

Medal Targów SMAKI REGIONÓW

W tym roku jury przyznało aż 20 medali targów Smaki Regionów. Otrzymały je najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania targów. Konkurs rozgrywany jest w dwóch kategoriach: produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Jury oceniało m.in. tradycyjność produktu, jego jakość, konkurencyjność, opakowanie oraz promocję danego regionu przez  produkt zgłoszony do konkursu. Najwięcej medali (po cztery) zdobyły produkty z województwa małopolskiego i warmińsko-mazurskiego.

(Kliknij, aby powiększyć)

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: