POLAGRA FOOD 2014. Wielkie święto branży spożywczej w Poznaniu

W dniach od 27 września do 2 października na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbywa się najbardziej kompleksowe w Europie Środkowo-Wschodniej wydarzenie dedykowane branży spożywczo-gastronomicznej, hotelarskiej oraz opakowaniowej i logistycznej. Całą powierzchnię targową zajęły ekspozycje Targów Smaki Regionów, Międzynarodowych Targów Technologii Spożywczych POLAGRA TECH, Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD, Międzynarodowych Targów Gastronomii POLAGRA GASTRO, Targów Wyposażenia Hoteli INVEST HOTEL oraz Międzynarodowych Targów Techniki Pakowania i Logistyki TAROPAK.

POLAGRA FOOD 2014. Wielkie święto branży spożywczej w Poznaniu

Zaaranżuj lokal gastronomiczny z głową
 
Sukces lokalu gastronomicznego uwarunkowany jest nie tylko serwowanymi w nim daniami czy lokalizacją, ale także jego aranżacją – zarówno części dostępnej dla klientów jak i tej, która jest schowana przed ich wzrokiem, a w której odbywa się proces przygotowania posiłków. Cennych wskazówek w tym obszarze nie zabraknie podczas spotkania z dr inż. Barbara Koziorowską, konsultantką Międzynarodowego Stowarzyszenia Konsultantów Gastronomicznych (Foodservice Consultants Society International). Ekspertka podzieli się wiedzą i doświadczeniem jak w zależności od zakładanego menu dobrać wyposażenie technologiczne i rozplanować pomieszczenia, by procesy związane z przygotowaniem posiłków i obsługą klientów przebiegały w optymalny sposób. Pawilon 7, sala F
 
Podobnych inspiracji właściciele lokali gastronomicznych będą mogli zaczerpnąć również podczas konferencji „Trendy stylistyczne, funkcjonalne i aranżacyjne w tworzeniu miejsc związanych z gastronomią”. Pawilon 7, sala C
 
Kuchnia w mistrzowskim wydaniu

Podczas tegorocznych targów POLAGRA GASTRO odbędzie się już 14. edycja Kulinarnego Pucharu Polski - najbardziej prestiżowego na polskiej arenie gastronomicznej konkursu dla profesjonalistów. W edycji 2014 zmierzy się 12 drużyn, które wykazały się najwyższym kunsztem podczas konkursów nominowanych. W tegorocznym półfinale uczestnicy będą musieli zachwycić jury nie tylko wykwintną przystawką na bazie przegrzebek, pigwy i dyni, ale również deserem łączącym białą czekoladę, maliny i ... buraka ćwikłowego. To duże wyzwanie dla kucharzy, ale też impuls do rozszerzenia wachlarza własnych umiejętności. Finaliści konkursu będą rywalizować natomiast przygotowując danie główne. Perfekcyjna kompilacja polędwiczki cielęcej z jarmużem i borówkami przyniesie jej autorowi tytuł „Najlepszego z najlepszych”, możliwość uczestnictwa w zagranicznym szkoleniu oraz uznanie ze strony autorytetów ze świata gastronomii. W Jury Kulinarnego Pucharu Polski zasiadają bowiem kulinarni eksperci z Polski i zagranicy – szefowie kuchni znanych restauracji, autorzy ciekawych projektów kulinarnych. Pawilon 7A

Obok Kulinarnego Pucharu Polski odbywać się będzie także finał Primerba Cup 2014 organizowany przez Unilever Food Solutions. Tematem tegorocznych rozgrywek będzie jeden z żywiołów - ZIEMIA, co oznacza, że danie główne oprócz podstawowego składnika – cielęciny musi uwzględniać w swojej recepturze rośliny, których jadalna część znajduje się pod ziemią. Obowiązkowa jak zawsze jest Primerba KNORR. Pawilon 7A 


Tagi:
źródło: