POLAGRA FOOD 2014. Wielkie święto branży spożywczej w Poznaniu

W dniach od 27 września do 2 października na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbywa się najbardziej kompleksowe w Europie Środkowo-Wschodniej wydarzenie dedykowane branży spożywczo-gastronomicznej, hotelarskiej oraz opakowaniowej i logistycznej. Całą powierzchnię targową zajęły ekspozycje Targów Smaki Regionów, Międzynarodowych Targów Technologii Spożywczych POLAGRA TECH, Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD, Międzynarodowych Targów Gastronomii POLAGRA GASTRO, Targów Wyposażenia Hoteli INVEST HOTEL oraz Międzynarodowych Targów Techniki Pakowania i Logistyki TAROPAK.

POLAGRA FOOD 2014. Wielkie święto branży spożywczej w Poznaniu
POLAGRA GASTRO
 
Przedsiębiorcy produkujący i dystrybuujący sprzęt dla profesjonalnej gastronomii stanowią wciąż wąską grupę w Polsce. Niemniej jednak, produkty przez nich dostarczane to urządzenia wysokiej klasy, opracowane z najwyższą starannością i przy zachowaniu norm, jakie musi spełniać sprzęt mający kontakt z żywnością.
 
POLAGRA GASTRO to prezentacja urządzeń, które pozwolą usprawnić pracę kucharzy, a tym samym obsługę coraz bardziej wymagających klientów. Na ekspozycji nie zabraknie również akcesoriów kuchennych dla profesjonalistów, a także żywności i wyrobów cukierniczych skierowanych do gastronomii.
 
Pokazy, warsztaty i degustacje magnesem na zwiedzających
Atrakcją dla zwiedzających będą z pewnością zaplanowane przez niektórych wystawców pokazy typu live cooking. Poszukujący smacznych produktów do swoich lokali będą mogli posmakować potraw przygotowanych na bazie oferty firmy SELGROS. Strefę gastronomiczną tego dystrybutora żywności poprowadzi ekspert kulinarny Krystian Zalejski. Z kolei firma HENDI na swoim stoisku odsłoni tajniki przygotowywania potraw metodą sous-vide. Prowadzący Rafał Sajur i Marek Oses opowiedzą także o wymiernych korzyściach z nią związanych jak chociażby optymalizacja procesu zarządzania odpadami produktowymi. Pawilon 7A, stoisko nr 24 i stoisko nr 19
 
Strefa z kusząca aromatem kawy

Podczas targów POLAGRA GASTRO nie zabraknie również kawowych inspiracji. Na specjalnie wydzielonej przestrzeni powstanie strefa dla baristów i managerów kawiarni, w której specjaliści zdradzą nie tylko sekrety przyrządzania pysznej kawy, ale zaproponują również rozwiązania pozwalające na efektywne prowadzenie kawiarni. I tak już 29 września odbędzie się cykl warsztatów biznesowych, podczas których szkoleniowcy, konsultanci oraz producenci będą dzielić się wiedzą i pasją w prowadzeniu kawowego biznesu koncentrując się m. in. na takich zagadnieniach jak jakość obsługi, dbałość o produkty serwowane w kawiarni z naciskiem na samą kawę czy marketing w kawiarniach. Drugi dzień targów będzie niezwykle widowiskowy. W tym czasie odbędą się bowiem zawody La Marzocco Barista Challenge dedykowane pasjonatom kawy i sztuki Latte Art. Inspiracje związane z podawaniem kawy będą natomiast serwowane 1 października. Ten dzień w strefie kawowej zdominują Mistrzowie Polski Baristów, by poprowadzić warsztaty i wykłady m .in. z takich obszarów jak alternatywne metody zaparzania kawy, cupping kaw speciality czy Latte Art Masterclass. Pawilon 7A, strefa kawowa
 

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: