| Autor: redakcja1

Spadek cen masła

Na rynku globalnym w okresie styczeń-sierpień 2019 r. ceny mleka w proszku i sera Cheddar były większe, a ceny masła mniejsze niż w porównywalnym okresie 2018 r.

Spadek cen masła
Na giełdach Europy Zachodniej poziom cen odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) wzrósł o 37,4% do 1997 EUR/t, przy spadku cen masła o 21,9% do 4100 EUR/t. Na giełdzie w Oceanii ceny OMP zwiększyły się o 35,6% do 2237 EUR/t, a sera Cheddar o 12,3% do 3522 EUR/t, podczas gdy ceny masła zmalały o 4,3% do 4212 EUR/t. Wzrost cen OMP prawdopodobnie wynika ze sporego zmniejszenia globalnych zapasów, a obniżka cen masła może być spowodowana zwiększeniem się produkcji zarówno w Europie, jak i w Nowej Zelandii po rekordowej produkcji mleka w tym kraju w 2018 r.
 
Na rynku krajowym skup i ceny mleka surowego utrzymują się na stosunkowo wysokim poziomie. W lipcu br. rolnicy dostarczyli 1,03 mld l mleka, czyli więcej o 3,3% niż w czerwcu i o 1,7% niż w lipcu 2018 r., uzyskując cenę 130,16 zł/hl, a zatem o 1,4% niższą niż przed miesiącem, ale o 0,7% wyższą niż przed rokiem. W miesiącach od stycznia do lipca br. mleczarnie zakupiły 7,02 mld l mleka, tj. o 2,3% więcej niż w porównywalnym okresie ub.r., a poziom cen skupu zwiększył się o 2,1% do 135,58 zł/hl. Towarzyszył temu wzrost poziomu targowiskowych cen krów dojnych o 11,1% do 3377 zł/szt. i jałówek 1-rocznych o 11,3% do 2406 zł/szt.
 
Odzwierciedleniem kierunków zmian cen produktów mlecznych na rynku światowym jest kształtowanie się cen tych produktów na rynku krajowym. W lipcu ceny zbytu OMP zwiększyły się o 2,7% w stosunku do miesiąca poprzedniego, a masło straciło na wartości 1,4-2,3%. Potaniały też sery dojrzewające o 0,8-1,9%. Różnokierunkowe były także zmiany cen produktów świeżych od -2,9 do +0,7%. W okresie styczeń-lipiec br. poziom cen zbytu większości przetworów mlecznych był wyższy niż w porównywalnym okresie 2018 r. Większe były przede wszystkim ceny OMP o 27,4%, serów dojrzewających o 7,2-8,9% i jogurtu naturalnego o 8,0%. Średni poziom cen masła w blokach zmniejszał się o 12,3%, a masła konfekcjonowanego o 8,1%, przy wzroście cen masła z dodatkiem oleju o 2,3%.


Tagi:
źródło: