Przepisy z czereśniami w roli głównej
Ciasto czereśniowe
Składniki:
1 kg czereśni bez pestek
150 – 200 g tłustego twarogu
5 łyżek oleju
100 g cukru
1 cukier waniliowy
6 łyżek mleka
1 jajko
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na polewę:
Pół szklanki śmietany
3 jajka
150 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Utrzeć ser, olej, cukier, cukier waniliowy, mleko i jajko oraz dodać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować ciasto na grubość dwóch palców i rozłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Umyte, wydrylowane czereśnie ułożyć na cieście. Następnie zmiksować składniki polewy i pokryć nimi czereśnie. Piec ok. 40 minut w temperaturze 200°C.
Galaretka pomidorowo – czereśniowa
Składniki:
Pół kg ciemnych czereśni
1,5 litra soku pomidorowego
1 kawałek korzenia imbiru
1 kg cukru żelującego 1:1
Przygotowanie
Do soku pomidorowego wsypać cukier. Czereśnie wydrylować i ewentualnie przekroić na pół. Imbir obrać i drobno posiekać. Przygotowane czereśnie i imbir wrzucić do soku pomidorowego z cukrem i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 5 minut. Wlać do wyparzonych słoików. Pod nakrętkę można włożyć wycięte z pergaminu kółeczko nasączone spirytusem.
Kompot z czereśni
Składniki:
400 g czereśni
3 – 4 łyżki cukru
3 szklanki wody
Kilka goździków lub kawałek laski cynamonu
Przygotowanie
Zagotować wodę z cukrem, goździkami lub cynamonem. Umyte owoce wrzucić do lekko wrzącego syropu, zagotować i odstawić z ognia. Pozostawić kilka minut pod przykryciem. Podawać schłodzony.
Coś dla urody, czyli maseczki z czereśni:
1. Przeciw sińcom pod oczami:
Zalać zimną wodą szypułki czereśniowe. Odstawić na kilkanaście godzin. Potem gotować przez blisko 10 minut. Odcedzić i przestudzić. Umoczyć w wywarze wacik i przykładać na skórę pod oczami.
2. Maseczka do cery suchej:
Rozgnieść dwie garście miąższu z czereśni. Wymieszać z łyżką oleju słonecznikowego. Nałożyć na twarz i szyję na ok. 15 minut.
3. Maseczka do cery tłustej:
Rozgnieść dwie garście miąższu z czereśni. Dodać do nich ubite białko z jednego jajka. Zmyć chłodną wodą po kilkunastu minutach.