I wiesz, co jesz (pijesz) - soki

Przyszła wiosna a wraz z nią ciepłe dni. W tym okresie nasz organizm jest zmęczony i potrzebuje szybkiego i wydajnego uzupełnienia zapasów. Doskonałym sposobem na zregenerowanie sił jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej porcji witamin pod postacią soków.

I wiesz, co jesz (pijesz) - soki
  • Soki działają oczyszczająco. Uboczne produkty przemiany materii odkładają się z biegiem czasu pod postacią złogów, które wywierają na organizm szkodliwe działanie utleniające. Jest to trucizna, która wpływa ujemnie na jasność umysłu, witalność i młodość. Dlatego specjaliści zalecają, aby oczyszczać organizm przy pomocy samych świeżo wyciśniętych soków (lub w połączeniu z surowymi warzywami i owocami) przynajmniej jeden dzień w tygodniu. Pamiętajmy, im mniej złogów będziemy w sobie nosić, tym lepiej będzie funkconował nasz organizm.
  • Świeże soki mają właściwości lecznicze. Zdaniem ekspertów, soki zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, także nowotworom. Według lekarzy, zażywane leki nie powodują przywrócenia organizmowi stanu wyjściowego – stanu zdrowia, ale maskują objawy choroby bądź też sprawiają takie wrażenie. Dlatego niezwykle ważne jest, aby zapewnić organizmowi odpowiednie warunki do tego, aby być zdrowym. Doskonałym sposobem na naturalne przywrócenie stanu zdrowia jest regularne picie świeżo wyciśniętych soków, stojących na straży równowagi organizmu.
     
  • Soki zapobiegają tyciu spowodowanemu nadmiernym jedzeniem. Często nadwaga wynika nie z wielkości jedzenia, ale ze stanu... niedożywienia. Ludzie otyli przyjmują dużo pokarmów, ale nie takich które potrzebuje organizm. Gdy zatem organizm dostanie to, co zaspokoi jego potrzeby, a nie kubków smakowych, przestanie dopominać się o cokolwiek innego. Soki są doskonałym pokarmem dostarczającym niezbędnych
     
  • Przygotowanie domowego soku jest stosunkowo tanie. Podstawowe składniki, jakimi są: marchew, jabłka, kapusta czy buraki kosztują niewiele przez cały rok. Nieco droższe są dodatkowe składniki, które można wrzucać do wyciśniętego soku, np. cytryna, imbir, pomidory, ogórki, zielenina itp. Niemniej w podrównaniu do wydatków związanych z kremem przeciwzmarszczkowym, środkami na odchudzanie, kosmetykami na porost włosów, odżywkami na paznokcie, suplementami diety, tabletkami na przeziębienie i bóle głowy, słodyczami, napojami in. okazuje się że w ostatecznym rozrachunku, przygotowanie soków jest bardzo opłacalne.
Jakie witaminy są zawarte w świeżo wyciśniętych sokach?
  1. Witamina A
Witamina A wzmacnia układ odpornościowy. Wspomaga wzrost i podział komórek. Poprawia wygląd skóry i zapobiega jej twardnieniu i suchości. Wpływa na poprawę wzroku. Bierze udział w kształtowaniu uzębienia u młodych osób. W pewnym stopniu zapobiega infekcjom.
 
Z czego wyciskać sok, czyli źródła witaminy A:
Marchew, słodkie ziemniaki, dynia, melony, morele, brzoskwinie, papaje, mango, szczaw, szczypior, boćwina, sałata.
  1. Witamina C
Witamina C wzmacnia kości i zęby, a także dziąsła i naczynia krwionośne. Odgrywa ważną rolę w profilaktyce niedokrwienia serca i chorobach nowotworowych. Wspomaga wytwarzanie kolagenu oraz absorpcję żelaza i wapnia. Przyspiesza gojenie się ran i zrastanie kości. Podnosi odporność organizmu.
 
Z czego wyciskać sok, czyli źródła witaminy C:
Grapefrut, pomarańcze, brukselka, kalafior, szpinak, kiwi, pomidory, cytryny, czarne porzeczki, ziemniaki, truskawki, maliny, natka pietruszki, czerwona papryka.
  1. Witamina E
Witamina E jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania czerwonych krwinek. Chroni komórki przed uszkodzeniem i je odżywia. Ponadto dostarcza tlen tkankom, wzmacnia płuca i chroni przed zanieczyszczeniami powietrza. Opóźnia proces starzenia skóry. Przeciwdziała wypadaniu włosów i przyczynia się do poprawy ich kondycji zdrowotnej. Przyspiesza proces gojenia oparzeń.
 
Z czego wyciskać sok, czyli źródła witaminy E:
Zielone warzywa liściaste, brukselka.
  1. Witamina B2
Witamina B2 poprawia wzrok i jest niezbędna do wytwarzania czerwonych krwinek w organizmie, a także do przemiany węglowodanów w energię. Współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego.
 
Z czego wyciskać sok, czyli źródła witaminy B2:
Brokuły, szparagi, migdały, banany, śliwki, morele, kapusta włoska.

Czytaj dalej na ostatniej stronie...


Tagi:
źródło: