W styczniu 2020 r. ceny sprzedaży mąki były mniejsze niż przed rokiem.
Średnia cena mąki pszennej typ 500 była o 5% niższa niż w grudniu 2019 r., a mąki „Poznańskiej” – o 0,1%. Mąki te były także tańsze niż przed rokiem odpowiednio o 5% i 7%. Cena mąki pszennej typ 450 ukształtowała się w granicy o 6% większej od obserwowanej miesiąc wcześniej, ale o 3% mniejszej niż przed rokiem.
W zakładach młynarskich w omawianym czasie zmiany cen zbytu mąki były różnokierunkowe. W analizowanym okresie krajowi młynarze za mąkę pszenną typ 450 otrzymywali 1,46 zł/kg, czyli więcej o 4% niż przed miesiącem i o 1% niż rok wcześniej. Mąkę „Poznańską” zbywano po 1,35 zł/kg, tj. taniej o 10% niż przed miesiącem, a mąkę pszenną typ 500 – o 1% do 1,66 zł/kg. Jednocześnie ceny mąki były niższe niż przed rokiem odpowiednio o 9% i 3%.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu