Indeks cen żywności na stabilnym poziomie (luty 2016)

W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 150,2 stabilizując się po serii spadków, które obserwowane były od marca 2014 roku(z niewielkim odbiciem we wrześniu i październiku 2015 r.).

Indeks cen żywności na stabilnym poziomie (luty 2016)

Indeks cen cukru

6,2% zniżka cen cukru, która jest drugim z rzędu spadkiem po czterech miesiącach zwyżek do najwyższego poziomu od lutego i listopada 2015 r. odzwierciedla znacznie lepsze niż oczekiwano warunki upraw w Brazylii (największy światowy producent i eksporter cukru). Wcześniej obawiano się o kolejne straty związane z niekorzystnymi zmianami warunków pogodowych na skutek anomalii El Niño. Nadmierne opady w głównym regionie produkcji wpływały na znaczne ograniczenie zbiorów trzciny cukrowej. Perspektywy niższej produkcji w Indiach, Tajlandii, Afryce Północnej i Chinach nadal nie były wystarczające, aby odwrócić spadek indeksu cen cukru.

Indeks cen olejów roślinnych

8% zwyżka cen olejów roślinnych do najwyższej wartości od czerwca 2015 r., nastąpiła przede wszystkim na skutek wzrostu cen oleju palmowego (+13%) w związku z doniesieniami o niskich zapasach w Azji Południowo-Wschodniej w połączeniu z obawami o niższą produkcję w tym regionie w najbliższych miesiącach. Ceny oleju sojowego także wzrosły na skutek przekonania, że wyższe ceny oleju palmowego i innych olejów roślinnych przyczynią się do wzrostu globalnego popytu na olej sojowy.

Indeks cen zbóż

Indeks cen zbóż spadł zaledwie o 0,6% w porównaniu do poprzedniego miesiąca do poziomu najniższego od czerwca 2010 roku i wciąż był znacznie niższy niż przed rokiem. Na skutek oczekiwań wysokich dostaw eksportowych najbardziej spadły ceny pszenicy (-1,5%). Ceny kukurydzy były tylko nieznacznie niższe, stabilizująco działa na nie dosyć wysoki popyt importowy. Minimalnie wzrosły ceny ryżu.

Indeks cen mięs

Jak informuje FAMMU/FAPA indeks cen mięs zwiększył się o 0,7% w skali miesięcznej. Odnotowano zwyżkę cen wołowiny i wieprzowiny, natomiast w przypadku mięsa owczego i drobiu wciąż obserwowano spadki notowań. Ceny wieprzowiny zwyżkowały głównie dzięki otwarciu w UE w styczniu programu dopłat do prywatnego przechowywania tego mięsa. Wołowina podrożała na skutek niższych dostaw w USA i Australii. Najbardziej spadły ceny mięsa owczego, co jest odzwierciedleniem szczytu produkcyjnego w Oceanii. Natomiast na zniżki drobiu wpływ miały niższe ceny pasz.



Tagi:
źródło: