Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Ładowacz czołowy T241 – 1300/1600kg
2016-01-11 -
Nawóz Actipol DTPA Mn-10
2014-02-21 -
Filtr 110 l/min
2013-12-13 -
Wóz paszowy jednoślimakowy DAFAGRO T-REX
2020-03-13 -
PROKMAR DF 504 Ciągnik Komunalny 4WD
2014-01-23 -
Kosiarka spalinowa NAC S510V
2014-05-12
Indeks cen żywności na stabilnym poziomie (luty 2016)
W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 150,2 stabilizując się po serii spadków, które obserwowane były od marca 2014 roku(z niewielkim odbiciem we wrześniu i październiku 2015 r.).
Indeks cen cukru
6,2% zniżka cen cukru, która jest drugim z rzędu spadkiem po czterech miesiącach zwyżek do najwyższego poziomu od lutego i listopada 2015 r. odzwierciedla znacznie lepsze niż oczekiwano warunki upraw w Brazylii (największy światowy producent i eksporter cukru). Wcześniej obawiano się o kolejne straty związane z niekorzystnymi zmianami warunków pogodowych na skutek anomalii El Niño. Nadmierne opady w głównym regionie produkcji wpływały na znaczne ograniczenie zbiorów trzciny cukrowej. Perspektywy niższej produkcji w Indiach, Tajlandii, Afryce Północnej i Chinach nadal nie były wystarczające, aby odwrócić spadek indeksu cen cukru.
Indeks cen olejów roślinnych
Indeks cen zbóż
Indeks cen zbóż spadł zaledwie o 0,6% w porównaniu do poprzedniego miesiąca do poziomu najniższego od czerwca 2010 roku i wciąż był znacznie niższy niż przed rokiem. Na skutek oczekiwań wysokich dostaw eksportowych najbardziej spadły ceny pszenicy (-1,5%). Ceny kukurydzy były tylko nieznacznie niższe, stabilizująco działa na nie dosyć wysoki popyt importowy. Minimalnie wzrosły ceny ryżu.
Indeks cen mięs
Jak informuje FAMMU/FAPA indeks cen mięs zwiększył się o 0,7% w skali miesięcznej. Odnotowano zwyżkę cen wołowiny i wieprzowiny, natomiast w przypadku mięsa owczego i drobiu wciąż obserwowano spadki notowań. Ceny wieprzowiny zwyżkowały głównie dzięki otwarciu w UE w styczniu programu dopłat do prywatnego przechowywania tego mięsa. Wołowina podrożała na skutek niższych dostaw w USA i Australii. Najbardziej spadły ceny mięsa owczego, co jest odzwierciedleniem szczytu produkcyjnego w Oceanii. Natomiast na zniżki drobiu wpływ miały niższe ceny pasz.