Największy udział w wartości wysyłce mięsa i przetworów miały produkty drobiowe, które sprzedano za blisko 2,1 mld EUR - 9,2 mld zł. Zyski z eksportu asortymentu wieprzowego wyniosły 1,2 mld EUR - 5,3 mld zł, a produktów wołowych i cielęcych – 1,2 mld EUR - 5,1 mld zł. W okresie styczeń–wrzesień 2020 r. z Polski w ekwiwalencie tuszek wywieziono 1 327 tys. ton produktów drobiowych w stosunku do 1 325 tys. ton przed rokiem. Jednocześnie do kraju sprowadzono 108 tys. ton drobiu, czyli o 24% mniej, niż w porównywalnym okresie roku minionego.
Żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych w ekwiwalencie tusz wyeksportowano 358 tys. ton, podobnie jak w tym samym czasie 2019 r. Jednocześnie do kraju sprowadzono 32 tys. ton produktów wołowych i cielęcych, a zatem mniej o 10% niż przed rokiem.
Eksport żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych w ekwiwalencie tusz wyniósł 516 tys. ton i był o 10% niższy niż przed rokiem. Import asortymentu wieprzowego do Polski zmniejszył się o 4% i ukształtował się w granicy 663 tys. ton.