W 2012 roku przewiduje się wzrost produkcji, spożycia oraz handlu mięsem na rynku międzynarodowym.
Zdaniem specjalistów światowa produkcja mięsa wzrośnie o około 2% do 301,8 mln ton. Z kolei na handel przeznaczonych zostanie łącznie 29,4 mln ton mięsa. Oznacza to 2,2,% wzrost w porównaniu z 2011 rokiem. Natomiast spożycie mięsa kształtować się bezie na poziomie 42,5 kg/osobę, czyli będzie o 0,4% większe niż przed rokiem.
W poniższym zestawieniu zaprezentowano wyniki dotyczące produkcji i handlu poszczególnych gatunków mięsa w roku 2012.
Mięso wołowe:
-
produkcja przewidywana – 66,8 mln ton
-
produkcja w ujęciu rocznym – bez zmian
-
handel przewidywany – 8 mln ton
-
handel w ujęciu rocznym – wzrost o 1%
Mięso owcze i kozie:
-
produkcja przewidywana – 13,9 mln ton
-
produkcja w ujęciu rocznym – wzrost o 0,9%
-
handel przewidywany – 757 tys. ton
-
handel w ujęciu rocznym – wzrost o 2%
Mięso wieprzowe:
-
produkcja przewidywana – 110,8 mln ton
-
produkcja w ujęciu rocznym – wzrost o 1,9%
-
handel przewidywany – 7,4 mln ton
-
handel w ujęciu rocznym – wzrost o 3%
Mięso drobiowe:
-
produkcja przewidywana – 104,5 mln ton
-
produkcja w ujęciu rocznym – wzrost o 2,2%
-
handel przewidywany – 13 mln ton
-
handel w ujęciu rocznym – wzrost o 2,4%
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA
Gospodarz.pl