Sytuacja cenowa na rynku mięs w UE i na świecie (sierpień 2013 r.)

Według Komisji Europejskiej, największą dynamikę wzrostu cen w Unii Europejskiej, spośród wszystkich gatunków mięs, obserwowano w sierpniu w przypadku wieprzowiny. Jej notowania wzrosły bowiem o 5,8% w ciągu roku oraz o 5% w relacji miesięcznej.

Sytuacja cenowa na rynku mięs w UE i na świecie (sierpień 2013 r.)
W analizowanym miesiącu średnia cena wieprzowiny na terenie państw członkowskich kształtowała się na poziomie 190 euro/100 kg. Jednocześnie przeciętna cena tego gatunku mięsa na rynku światowym wynosiła 213 USD/100 kg, tj. około 160 euro/100 kg.
 
W ósmym miesiącu bieżącego roku średnia cena mięsa wieprzowego na świecie była o 7,4% wyższa wobec sierpnia 2012 roku. Natomiast w stosunku do lipca 2013 roku uległa obniżeniu o 1,1%.
 
Porównując ceny unijne do światowych, w sierpniu bieżącego roku średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty przewyższyła zatem o 19% notowania tego gatunku mięsa na świecie.
 
W przypadku wołowiny, jej cena była o 4% niższa niż przed rokiem na terenie UE i osiągnęła poziom 373 euro/100 kg. W porównaniu z lipcem notowano natomiast nieznaczny wzrost, bo 0,2%.
 
W analizowanym okresie, na rynku światowym cena wołowiny kształtowała się na poziomie 388 USD/100 kg, czyli 291 euro/100 kg, co oznacza, że była o 3,9% niższa niż w roku ubiegłym oraz o 0,5% niższa w porównaniu z lipcem.
 
Z zebranych przez Komisję Europejską danych wynika zatem, iż różnica w cenach wołowiny w krajach Wspólnoty i na świecie wynosiła 28%.
 
Jednocześnie w sierpniu obserwowany był wzrost cen drobiu na rynku unijnym – o 2,9% w relacji rocznej i o 0,2% w ujęciu miesięcznym.
 
W tym samym czasie na świecie przeciętne notowania mięsa drobiowego wzrosły o 12,1% wobec sieprnia 2012 roku oraz o 0,1% w porównaniu z lipcem.
 
Jak podaje FAMMU/FAPA, średnia cena mięsa drobiowego w Unii była o 14% wyższa w porównaniu z przeciętną ceną tego gatunku mięsa na rynku światowym.


Tagi:
źródło: