Sprzedaż bezpośrednia żywności pochodzenia zwierzęcego tematem rozmów w Brukseli

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki spotkał się w Brukseli z komisarzem ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenisem Andriukaitisem. Tematem rozmów były między innymi kwestie dotyczące możliwości prowadzenia na małą skalę produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego w celu jej wprowadzenia na rynek lokalny w oparciu o przepisy krajowe.

Sprzedaż bezpośrednia żywności pochodzenia zwierzęcego tematem rozmów w Brukseli

Sprzedaż bezpośrednia żywności pochodzenia zwierzęcego

Minister uzyskał poparcie komisarza dotyczące przychylnego potraktowania wszystkich proponowanych rozwiązań w notyfikowanym  Komisji Europejskiej i pozostałym państwom członkowskim projekcie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej. Taka deklaracja ze strony Komisji Europejskiej jest szczególnie ważna dla Polski, ponieważ rozwiązania zaproponowane w projekcie ww. rozporządzenia wynikają z oczekiwań polskich rolników, a także że środowiska konsumentów, które to grupy społeczne  oczekują jak najszybszego uregulowanie kwestii sprzedaży bezpośredniej.

Tematem rozmów było także przedstawienie informacji nt. aktualnej sytuacji dotyczącej afrykańskiego pomoru świń, która zdaniem ministra jest skutecznie monitorowana i kontrolowana przez polskie służby weterynaryjne. Minister poinformował komisarza o planowanym wdrożeniu na obszarze objętym ograniczeniami (strefa II) programu bioasekuracji mającego na celu zminimalizowanie ryzyka rozprzestrzeniania się ASF. Komisarz ze zrozumieniem przyjął informację strony polskiej o obecnej sytuacji w zakresie ASF i jednocześnie zadeklarował jej analizę na podstawie stałego monitoringu. Obecne na spotkaniu służby Komisji Europejskiej pozytywnie oceniły działania prowadzone w Polsce w zakresie zwalczania afrykańskiego pomoru świń.


Minister podziękował KE za wsparcie działań Polski w ubieganiu się w handlu międzynarodowym m.in. polską wieprzowiną o uznanie ustanowione na poziomie Unii Europejskie regionalizacji dotyczącej ASF.



Tagi:
źródło: