Rynek mięsa w Polsce (listopad 2013)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku mięsa w listopadzie 2013 r. w Polsce, przygotowanym w miesięcznym raporcie przez ekspertów Agencji Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (listopad 2013)
Jak wynika z danych GUS w listopadzie 2013 r. do skupu dostarczono 91 tys. ton żywca wieprzowego, czyli mniej o 6% niż w październiku 2013 r. i o 1% niż w listopadzie 2012 r. Skup żywca wołowego wyniósł 26 tys. ton i był niższy o 11% niż miesiąc wcześniej oraz o 5% niż przed rokiem. Żywca drobiowego skupiono 166 tys. ton, a zatem był on o 7% mniejszy niż w poprzednim miesiącu, ale o 8% większy niż rok wcześniej.
 
W listopadzie 2013 r. skupiono 284 tys. ton żywca rzeźnego, a więc o 7% mniej niż w październiku 2013 r., ale o 4% więcej niż w listopadzie 2012 r. W okresie od stycznia do listopada 2013 r. skup żywca rzeźnego osiągnął granicę 3,665 mln ton, tj. był o 4% wyższy niż w pierwszych jedenastu miesiącach 2012 r. Wzrost skupu żywca ogółem wynikało ze większych dostaw drobiu i bydła.
 
W tym czasie drobiu zakupiono 1,874 mln ton, a bydła 408 tys. ton. W obu tych przypadkach jest to o 7% więcej niż rok wcześniej. Do skupu dostarczono również 1,367 tys. ton trzody chlewnej, czyli o 1% mniej niż w porównywalnym okresie 2012 r.
 
Polski handel zagraniczny
 
W 2013 r. znaczący popyt zagraniczny na wieprzowinę przyczyniał się do wzrostu eksportu tego mięsa z Polski. W okresie pierwszych dziesięciu miesięcy 2013 r. eksport żywca, mięsa oraz tłuszczów i przetworów wieprzowych osiągnął nienotowany dotąd poziom 550 tys. ton, a więc był o 13% większy niż w tym samym okresie 2012 r.
 
Wzrost wysyłki asortymentu wieprzowego był możliwy dzięki wyższemu importowi trzody chlewnej. W okresie styczeń–październik 2013 r. do Polski sprowadzono 4,1 mln szt. trzody chlewnej, a zatem to o 32% więcej niż w tym samym okresie poprzedniego roku, gdzie zakup prosiąt i warchlaków wyniósł 3,1 mln szt., tj. o 26% więcej.
 
W strukturze asortymentowej importu w dalszym ciągu zdecydowanie dominowało mięso surowe stanowiące 76% ogółu przywozu asortymentu wieprzowego wyrażonego w ekwiwalencie mięsa, ale sprowadzono go o 1% mniej niż rok wcześniej.
 
Całkowity przywóz do Polski produktów wieprzowych (w ekwiwalencie mięsa) osiągnął granicę 654 tys. ton i był o 5% wyższy niż rok wcześniej. Ujemne saldo polskiego handlu zagranicznego wieprzowiną wyniosło 104 tys. ton w stosunku do 139 tys. ton w okresie pierwszych dziesięciu miesięcy 2012 r.
 
Bilans polskiego handlu produktami wieprzowymi w ujęciu wartościowym również był ujemny i ukształtował się na poziomie 306 mln EUR w odniesieniu do 313 mln EUR rok wcześniej.
 
W 2013 r. konkurencyjne ceny polskiej wołowiny przyczyniły się do wzrostu eksportu. W okresie od stycznia do października 2013 r. z Polski wyeksportowano 291 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych, czyli o 3% więcej niż w porównywalnym okresie 2012 r. Jednocześnie wzrósł się import asortymentu wołowego i cielęcego, ale w dalszym ciągu był on nieznaczny.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: