Ceny zakupu mięsa wieprzowego
Krajowe ceny zakupu żywca wieprzowego, po wzroście odnotowanym w lutym, w pierwszym tygodniu marca br. uległy spadkowi. Zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 3–9.03.2025 r. kupowały trzodę chlewną po 5,77 zł/kg, czyli taniej o 1% niż tydzień wcześniej, ale drożej o 4% przed miesiącem. Cena żywca wieprzowego była o 20,5% niższa niż przed rokiem.
Na rynku unijnym średnia cena zakupu świń rzeźnych w pierwszym tygodniu marca br. nie uległa istotnej zmianie i ukształtowała się na poziomie 182,20 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej względem 182,02 EUR/100 kg tydzień wcześniej. Była ona wyższa o blisko 2% niż przed miesiącem, ale niższa o 16% niż przed rokiem. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w euro wyniosła 180,74 EUR/100 kg i była mniejsza o 1% niż średnio w UE oraz o 10% niż w Hiszpanii, ale większa o blisko 1% niż w Niemczech i o 10% wyż-sza niż w Danii.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W ślad za spadkiem cen żywca w skupie potaniało mięso wieprzowe w zakładach mięsnych. Półtusze wieprzowe zbywano średnio po 8,68 zł/kg, czyli taniej o 0,05 zł/kg niż w poprzednim tygodniu, ale drożej o 6% niż przed miesiącem. Jednocześnie półtusze wieprzowe kosztowały mniej o 18,5% niż w analogicznym okresie 2024 r.
Ceny zakupu żywca wołowego
W pierwszym tygodniu marca br. cena zakupu bydła rzeźnego ukształtowała się na poziomie 12,12 zł/kg, tj. wyższym o 2% niż przed tygodniem oraz o 8% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do cen uzyskiwanych przed rokiem żywiec wołowy był droższy o 23%.
Ceny zbytu mięsa wołowego
Zakłady sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat po 23,69 zł/kg, a więc taniej o blisko 1% niż w poprzednim tygodniu, ale drożej odpowiednio o 3,5% i 16% niż przed miesiącem i rokiem.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W dniach 3–9.03.2025 r. krajowi dostawcy za kurczęta brojlery uzyskiwali 5,49 zł/kg, tj. więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Cena indyków ukształtowała się na poziomie 8,60 zł/kg, a zatem wyższym o 0,2% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Kaczki brojlery skupowano po 6,22 zł/kg, tj. drożej o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu i o 0,03 zł/kg niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem indyki podrożały o 39,5%, kurczęta brojlery – o 15%, a kaczki brojlery potaniały o 2,5%.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
Zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych po 9,56 zł/kg, tj. drożej o 2% niż tydzień wcześniej oraz o 6% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków, tak jak w poprzednim tygodniu, wyniosła 14,00 zł/kg i była niższa o 0,08 zł/kg niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed rokiem tuszki kurcząt podrożały o 16%, a tuszki indyków – o 12%.