Rynek mięsa w Polsce (3.11.2024)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (3.11.2024)
Ceny zakupu żywca wieprzowego

Zarówno w Unii Europejskiej, jak i w Polsce utrzymuje się spadkowy trend cen skupu żywca wieprzowego. W dniach 28.10 – 3.11.2024 r. w UE za świnie rzeźne klasy E dostawcy otrzymywali 194,19 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli mniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była również niższa o 8% niż w analogicznym okresie 2023 r. W ciągu tygodnia żywiec potaniał w 21 krajach UE, najbardziej w Czechach o 4%, na Łotwie o 3,9%, w Polsce i na Węgrzech - w obu przypadkach o 3,7%, a najmniej m.in. w Bułgarii o 0,1% i Finlandii o 0,2%. Tygodniowy wzrost cen odnotowano tylko na Słowacji o 0,7%.

W Polsce cena żywca tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 192,05 EUR/100 kg i była niższa o 1% niż średnio w UE oraz niższa niż w Niemczech o 5% i Hiszpanii o 2%.

W Polsce na przełomie października i listopada br. zakłady monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały świnie rzeźne po 6,39 zł/kg, a więc taniej o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 9% niż przed miesiącem. Cena żywca wieprzowego była niższa o 14,5% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

Na rynku krajowym w ślad za spadkiem cen żywca wieprzowego taniało mięso wieprzowe. W dniach 28.10 – 3.11.2024 r. półtusze wieprzowe sprzedawano po 9,73 zł/kg, tj. taniej o 3% niż tydzień wcześniej oraz o 6% niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu była niższa o 11% niż w porównywalnym tygodniu 2023 r.

Ceny zakupu żywca wołowego

Od początku 2024 r. w krajowym skupie utrzymuje się trend wzrostowy cen żywca wołowego. Na przełomie października i listopada br. za bydło rzeźne dostawcy uzyskiwali 10,38 zł/kg wobec 10,35 zł/kg tydzień wcześniej. Cena tego żywca była wyższa o 2% niż przed miesiącem oraz o 6% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wołowego

Kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat sprzedawano po 21,69 zł/kg, tj. drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem. Cena ćwierci wołowych była wyższa o 7% niż w porównywalnym okresie 2023 r.

Ceny zakupu żywca drobiowego

W dniach 28.10 – 3.11.2024 r. w krajowym skupie za żywiec indyczy dostawcy uzyskiwali 7,07 zł/kg, tj. więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem. Cena skupu kurcząt brojlerów, tak jak tydzień wcześniej, wyniosła 5,22 zł/kg i była zbliżona do notowanej przed miesiącem. Kaczki brojlery skupowano przeciętnie po 5,73 zł/kg, czyli drożej o 1% niż tydzień i miesiąc wcześniej. Cena gęsi tuczonych ukształtowała się na poziomie 11,39 zł/kg, a zatem niższym o 0,4% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku indyki były droższe o 17%, kurczęta brojlery – o 6%, a gęsi tuczone i kaczki brojlery odpowiednio o 25,5% i 18% tańsze.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

Zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych po 8,77 zł/kg, czyli drożej o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 7% niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wyniosła 14,38 zł/kg i była wyższa o 6% niż tydzień wcześniej i o 1% niż na początku października br. Tuszki kurcząt były droższe niż przed rokiem o 9%, a tuszki indyków – o 12%.


Tagi:
źródło: