Ceny zakupu żywca wieprzowego
Zarówno w UE, jak i na rynku krajowym drożeje żywiec wieprzowy. W dniach 24–30 maja 2021 r. w UE za świnie rzeźne klasy E dostawcy otrzymali 165,26 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc więcej o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 7% niż przed miesiącem. Żywiec ten był o 4% droższy niż przed rokiem.
Cena świń rzeźnych w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 165,73 EUR/100 kg i o 0,47 EUR przewyższała średnią cenę w UE oraz o 5,96 EUR średnią cenę płaconą producentom na rynku niemieckim. W Polsce, według informacji uzyskanych z zakładów mięsnych objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w ostatnim tygodniu maja br. trzodę chlewną kupowano po 5,67 zł/kg, czyli drożej o 3% niż tydzień wcześniej oraz o 13% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była również wyższa o 10% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W dniach 24–30.05.2021 r. półtusze wieprzowe zbywano po 8,20 zł/kg, a zatem drożej o 7% niż w poprzednim tygodniu i o 12% niż przed miesiącem. Był to poziom cen wyższy o 11% niż w porównywalnym tygodniu 2020 r.
Ceny zakupu żywca wołowego
Na rynku krajowym od końca 2020 r. utrzymuje się zwyżkowy trend cen zakupu żywca wołowego. W ostatnim tygodniu maja br. za bydło rzeźne krajowi dostawcy uzyskiwali 7,20 zł/kg, a zatem więcej o 1,5% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem. Żywiec wołowy był również droższy o 21% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wołowego
W omawianym tygodniu maja br. cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych z buhajków do 2 lat wyniosła 13,90 zł/kg, tj. więcej o 2% niż tydzień wcześniej oraz przed miesiącem. Jednocześnie mięso to by droższe ł o 10,5% niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W krajowym skupie w dniach 24–30 maja 2021 r., w stosunku do poprzedniego tygodnia, zwiększyły się ceny wszystkich monitorowanych rodzajów żywca drobiowego. Za kurczęta brojlery dostawcom płacono 4,06 zł/kg, a zatem więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż przed miesiącem. Był to poziom cen wyższy o 34% niż w tym samym tygodniu 2020 r. W obrębie tygodnia indyki podrożały o 5% do 6,51 zł/kg. Cena tego żywca była wyższa o 10% niż w końcu kwietnia br. oraz o 46% niż przed rokiem. Kaczki brojlery zakłady drobiarskie kupowały po 4,89 zł/kg wobec 4,87 zł/kg tydzień wcześniej. Cena tego żywca była wyższa niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 3% i o 15%.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
W ostatnim tygodniu maja br. spadkowi uległy ceny większości monitorowanych elementów drobiowych. Tuszki kurcząt patroszonych z szyjami sprzedawano po 6,82 zł/kg, tj. o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem, ale o 58% drożej niż przed rokiem. Cena tuszek indyków ukształtowała się w granicy 10,51 zł/kg, tj. niższym o 3% niż w poprzednim tygodniu, ale o 6,5% wyższym niż przed miesiącem. Tuszki indyków były również o 30% droższe niż w analogicznym tygodniu 2020 r.