Rynek mięsa w Polsce (30.03-05.04.2015)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 30 marca do 5 kwietnia 2015 roku w Polsce, przygotowanym przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (30.03-05.04.2015)

Ceny żywca wieprzowego

W okresie 30.03 – 5.04.2015 r. zakłady mięsne w Polsce objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, skupowały żywiec wieprzowy średnio po 4,40 zł/kg, a więc o 1% taniej niż w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był również tańszy o 2% niż przed miesiącem i o 12% niż rok wcześniej.
 

Według Komisji Europejskiej, przeciętna cena zakupu świń rzeźnych masy poubojowej schłodzonej klasy E w UE w dniach 30.03 – 5.04.2015 r. ukształtowała się w granicy 141,22 EUR/100 kg i była o 0,2% większa niż w poprzednim tygodniu, ale o 11% mniejsza niż przed rokiem.


Cena krajowa żywca wieprzowego klasy E w przeliczeniu na walutę unijną wyniosła 143,33 EUR/100 kg i była o 10% mniejsza niż w tym samym czasie 2014 r. Większy niż w Polsce roczna obniżka cen zakupu żywca tej klasy odnotowano w 13 krajach UE, w tym u czołowych unijnych producentów wieprzowiny: Hiszpanii o 23%, Francji o 16%, Belgii o 15%, Holandii o 13%, Danii o 12% i Niemczech o 11%.
 

Ceny żywca wołowego


Żywiec wołowy w Polsce na początku kwietnia 2015 r. (według ZSRIR MRiRW) sprzedawano przeciętnie po 6,03 zł/kg, a zatem taniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Ten gatunek żywca był jednak droższy o 1% niż w analogicznym okresie 2015 roku.


Ceny żywca drobiowego


Średnia krajowa cena skupu kurcząt brojlerów w dniach 30.03 – 5.04.2015 r. wyniosła 3,50 zł/kg, a indyków – 5,94 zł/kg. Zarówno kurczęta, jak i indyki kosztowały o 0,01 zł/kg mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% więcej niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do cen sprzed roku kurczęta były tańsze o 5%, a indyki o 6,5% droższe.


Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: