Ceny zakupu żywca wieprzowego
W listopadzie br. na rynku krajowym rosły ceny żywca wieprzowego. W dniach 21–27.11.2022 r. zakłady mięsne monitorowane przez Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały trzodę chlewną po 7,32 zł/kg, czyli drożej o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4,5% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była wyższa o 73% niż przed rokiem. W UE w czwartym tygodniu listopada br. cena zakupu świń rzeźnych klasy E wyniosła 199,34 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i ukształtowała się na poziomie wyższym o 1% do uzyskanego przed tygodniem i o 0,5% niż przed miesiącem. Była ona również większa o 55% niż przed rokiem. W Polsce cena trzody chlewnej wyrażona w walucie unijnej wyniosła 204,04 EUR/100 kg, czyli więcej o 2% niż średnio w UE, o 1% niż na rynku niemieckim, o 11% niż na rynku duńskim oraz o 17% niż w Niderlandach.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
Na rynku krajowym w dniach 21–27.11.2022 r. zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe po 10,47 zł/kg, a zatem drożej o 2% niż tydzień i miesiąc wcześniej. Był to poziom cen wyższy o 69% niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca wołowego
W okresie trzech pierwszych tygodni listopada 2022 r. ceny skupu żywca wołowego w Polsce ulegały niewielkim zmianom. W czwartym tygodniu listopada br. bydło rzeźne potaniało względem poprzedniego tygodnia o 1,5% do 10,89 zł/kg. Żywiec wołowy był również tańszy o 0,5% niż przed miesiącem, ale droższy o 16% niż w analogicznym okresie 2021 r. W UE cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 ukształtowała się w granicy 502,84 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była podobna do otrzymanej tydzień wcześniej, ale wyższa o 1% niż przed miesiącem oraz o 17,5% niż przed rokiem. Cena polskiej wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 490,09 EUR/100 kg i była niższa o 2,5% od ceny w UE.
Ceny zbytu mięsa wołowego
Zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat po 21,89 zł/kg, tj. drożej o 1% niż tydzień wcześniej i o 0,09 zł/kg niż w ostatnim tygodniu października br. Cena tego asortymentu była wyższa o 4% niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W czwartym tygodniu listopada 2022 r. krajowi dostawcy za kurczęta brojlery uzyskiwali 5,99 zł/kg, tj. mniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 0,4% niż przed miesiącem. Indyki skupowano po 9,16 zł/kg, czyli drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż miesiąc wcześniej. Cena skupu gęsi tuczonych wyniosła 18,45 zł/kg i była wyższa o 5% niż tydzień wcześniej i o 14% niż w ostatnim tygodniu października br. Kaczki brojlery, w porównaniu z poprzednim tygodniem, a więc potaniały o 1% do 7,63 zł/kg, ale jednocześnie były droższe o 1% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku kurczęta brojlery były droższe o 51%, indyki – o 79%, a kaczki brojlery – o 46%.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
W dniach 21–27.11.2022 r. cena tuszek kurcząt patroszonych w zakładach drobiarskich ukształtowała się na poziomie 8,14 zł/kg, czyli niższym o 3% niż tydzień wcześniej, ale o 11% wyższym niż przed miesiącem. Tuszki kurcząt patroszonych były również droższe o 18% niż w porównywalnym okresie 2021 r. Tuszki indyków, podobnie jak w poprzednim tygodniu, zbywano po 15,65 zł/kg. Cena tego asortymentu była o 5% wyższa niż miesiąc wcześniej i wyższa o 36% niż przed rokiem.