Rynek mięsa w Polsce (27.09.2020)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (27.09.2020)
Ceny zakupu żywca wieprzowego
 
W czwartym tygodniu września br. na rynku krajowym odnotowano dalszą obniżkę cen żywca wieprzowego. W dniach 21–27.09.2020 r. dostawcy za trzodę chlewną (dane z zakładów Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) otrzymywali 4,49 zł/kg, a więc mniej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 7% niż przed miesiącem oraz o 24% niż przed rokiem. Ten sam, co w Polsce kierunek zmian cen wystąpił w większości krajów UE. W omawianym okresie średnia unijna cena świń rzeźnych klasy E wyniosła 141,64 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była niższa o 1% niż w poprzednim notowaniu, o 6% niż przed miesiącem oraz o 22% niż przed rokiem. Cena tego żywca w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 130,87 EUR/100 kg. W Niemczech, gdzie w ostatnim czasie wykryto ogniska ASF, cena trzody chlewnej wyniosła 132,58 EUR/100 kg względem 132,90 EUR/100 kg w poprzednim tygodniu. Jednocześnie była ona mniejsza o 13% niż przed miesiącem oraz o 30% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
 
W dniach 21–27.09.2020 r. na rynku krajowym półtusze wieprzowe sprzedawano po 6,60 zł/kg, czyli taniej o 4% niż w poprzednim tygodniu oraz o 6% niż przed miesiącem. Cena półtusz była również niższa o 23% niż przed rokiem.
 
Ceny zakupu żywca wołowego
 
W czwartym tygodniu września br. żywiec wołowy skupowano po 6,32 zł/kg. Był to poziom cen podobny do odnotowanego tydzień i miesiąc wcześniej oraz wyższy o 7% niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa wołowego
 
W dniach 21–27.09.2020 r. cena sprzedaży kompensowanych ćwierćtusz wołowych z młodych buhajków do 2 lat wynosiła 13,15 zł/kg i była większa o 3% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Jednocześnie ćwierci wołowe były o 6,5% droższe niż w porównywalnym tygodniu 2019 r.
 
Ceny zakupu żywca drobiowego
 
W czwartym tygodniu września br. na rynku krajowym cena kurcząt brojlerów była w dalszym ciągu stabilna, a cena indyków nieco wzrosła. W dniach 21–27.09.2020 r. kurczęta brojlery, podobnie jak tydzień i miesiąc wcześniej, nabywano po 3,23 zł/kg. Jednocześnie cena ta była niższa o 7% niż przed rokiem. Za indyki dostawcy otrzymywali 4,16 zł/kg względem 4,15 zł/kg w poprzednim notowaniu i 4,17 zł/kg przed miesiącem. Żywiec indyczy był także o 28,5% tańszy niż przed rokiem.
 
Ceny zbytu mięsa drobiowego
 
W dniach 21–27.09.2020 r. w zakładach drobiarskich tuszki kurcząt patroszonych potaniały w trakcie tygodnia o 4% do 4,78 zł/kg. Był to poziom cen niższy o 7% niż przed miesiącem oraz o 5,5% niż w analogicznym tygodniu 2019 r. Tuszki indyków sprzedawano po 7,66 zł/kg, czyli taniej o 5% niż w poprzednim tygodniu, o 3,5% niż miesiąc wcześniej oraz o 18% niż przed rokiem.


Tagi:
źródło: