Ceny zakupu żywca wieprzowego
W dniach 19–25.02.2018 r. na rynku krajowym w skupie żywca wieprzowego odnotowano dalszą zwyżkę cen. Zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW nabywały trzodę chlewną po 4,65 zł/kg, czyli drożej o 4% niż tydzień wcześniej i o 13% niż przed miesiącem. Żywiec wieprzowy był jednak o 3% tańszy niż przed rokiem.
Podobny kierunek zmian cen notowany jest u czołowych producentów wieprzowiny w UE. W dniach 19–25.02.2018 r. za świnie rzeźne klasy E unijni dostawcy otrzymywali 145,35 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Był to poziom o 3% wyższy niż w poprzednim tygodniu oraz o 9% wyższy niż przed miesiącem, ale o 5% niższy niż w porównywalnym tygodniu 2017 r. Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się w granicy 147,23 EUR/100 kg, a więc o 1% wyższym od średniej w UE. Cena żywca w Polsce była większa o 14% niż w Danii oraz o 13% niż w Holandii, ale o 3% niższa niż w Niemczech.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
Od początku lutego br. wieprzowina drożeje również w zbycie. W dniach 19–25.02.2018 r. krajowe zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe po 6,75 zł/kg, a więc drożej o 3,5% niż tydzień wcześniej i o 10% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku półtusze wieprzowe były o 4% tańsze.
Ceny zakupu żywca wołowego
W dniach 19–25.02.2018 r. krajowi dostawcy za żywiec wołowy otrzymywali 6,86 zł/kg względem 6,88 zł/kg w poprzednim tygodniu. Bydło rzeźne było o 1% tańsze niż przed miesiącem, ale o 6% droższe niż przed rokiem.
Czytaj dalej na następnej stronie...