Ceny zakupu żywca wieprzowego
W dniach 18–24.05.2020 r. na rynku krajowym po sześciu tygodniach nieprzerwanego spadku, odnotowano zwyżkę cen żywca wieprzowego. Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW krajowi dostawcy za trzodę chlewną otrzymywali 5,16 zł/kg, czyli więcej o 6% niż w poprzednim tygodniu, ale mniej o 13% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była niższa o 12% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
Wyhamowaniu uległa także zniżkowy trend cen zbytu. W trzecim tygodniu maja br., w stosunku do poprzedniego tygodnia, o 2% podrożały półtusze wieprzowe, które sprzedawano po 7,36 zł/kg. Był to poziom cen mniejszy o 16% niż przed miesiącem oraz o 13% niż w porównywalnym tygodniu 2019 r.
Ceny zakupu żywca wołowego
Na rynku krajowym od dwóch tygodni obserwowany jest wzrost cen żywca wołowego. W dniach 18–24.05.2020 r. za żywiec wołowy dostawcy otrzymywali 5,97 zł/kg, a zatem więcej o 1% niż tydzień wcześniej i o 0,4% niż przed miesiącem. Cena bydła rzeźnego była jednak niższa o 4% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wołowego
W trzecim tygodniu maja br. kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 12,59 zł/kg, a więc o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale odpowiednio taniej o 2% i 1% niż przed miesiącem i rokiem.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W dniach 18–24.05.2020 r. cena zakupu kurcząt brojlerów wyniosła 3,02 zł/kg i była większa o 1% niż tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Za indyki dostawcy otrzymywali 4,44 zł/kg, czyli mniej o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 7% niż przed miesiącem. W porównaniu do cen sprzed roku kurczęta brojlery tańsze były o 13%, a indyki – o 20%.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
W trzecim tygodniu maja br. zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych z szyjami po 4,31 zł/kg, tj. w cenie niższej o 3% niż w poprzednim notowaniu, ale o 27% drożej niż miesiąc wcześniej. Cena tuszek indyków wyniosła 8,09 zł/kg i była niższa o 4,5% niż w wcześniejszym tygodniu oraz o 6% niż przed miesiącem. W obrębie roku tuszki kurcząt potaniały o 20%, a indyków – o 10%.