Ceny zakupu żywca
W dniach 17–23.07.2017 r. w zakładach mięsnych objętych Zintegrowanym System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy płacono 5,41 zł/kg, a więc mniej o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 6% niż przed miesiącem. Trzoda chlewna była jednak o 0,4% droższa niż w porównywalnym tygodniu 2016 r.
Żywiec wieprzowy tanieje też na rynku unijnym. W trzecim tygodniu lipca br. cena zakupu świń rzeźnych klasy E wynosiła 170,25 EUR/100 kg i była niższa o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 4% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku żywiec wieprzowy był o 5% droższy. Cena polskiej wieprzowiny wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 168,97 EUR/100 kg, czyli o 1% mniejszym niż w UE.
Krajowe zakłady mięsne za żywiec wołowy płaciły dostawcom 6,21 zł/kg względem 6,19 zł/kg tydzień wcześniej. Bydło rzeźne było o 1% tańsze niż przed miesiącem, ale o 4% droższe w stosunku do cen otrzymywanych przed rokiem.
Od czterech tygodni tanieje żywiec indyczy. W dniach 17–23 lipca 2017 r. zakłady drobiarskie nabywały indyki po 5,26 zł/kg, a zatem taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż miesiąc wcześniej. Cena zakupu kurcząt brojlerów wynosiła 3,43 zł/kg, tj. o 0,5% mniej niż tydzień wcześniej, ale o 2% więcej niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku indyki były o 5% droższe, a kurczęta brojlery – o 3,5% tańsze.
Czytaj dalej na następnej stronie...