Rynek mięsa w Polsce (22-28.09.2014)

Poniżej cotygodniowe podsumowanie rynku mięsa w Polsce w dniach od 22 do 28 września 2014 roku, przygotowane przez Agencję Rynku Rolnego.

Rynek mięsa w Polsce (22-28.09.2014)

Cena żywca wieprzowego

Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 22– 28 września 2014 r. za żywiec wieprzowy uzyskiwano 4,65 zł/kg, a więc o 5% mniej niż w poprzednim tygodniu. Tym samym cena tego żywca była mniejsza o 9% niż przed miesiącem i o 20% niż rok wcześniej.
 
Podobne tendencje notuje się w innych krajach UE. Według danych KE w Niemczech cena trzody chlewnej klasy E ukształtowała się na poziomie 152,17 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, tj. o 4,5% mniej niż w poprzednim tygodniu, w Belgii 129,60 EUR/100 kg - spadek o 6%, a w Holandii – 129,49 EUR/100 kg - zniżka o 7%. W odniesieniu do analogicznego okresu 2013 roku ceny trzody w tych krajach zmalały odpowiednio o 15%, 22% i 20%.
 
Wśród czołowych eksporterów wieprzowiny najmniejszą zniżkę cen w ostatnim tygodniu odnotowano w Danii, bo o 1,5% do 149,12 EUR/100 kg, ale także w tym kraju przeciętna cena była o 12% niższa niż rok wcześniej.
 
Średnia unijna cena żywca wieprzowego w omawianym tygodniu ukształtowała się na w granicy 152,29 EUR/100 kg i była mniejsza o 4% niż w poprzednim tygodniu oraz o 18% niż przed rokiem. Krajowa cena tego asortymentu wyrażona w walucie unijnej wyniosła 148,07 EUR/100 kg.

Cena żywca wołowego

W miarę stabilne są krajowe ceny bydła. Za żywiec wołowy w czwartym tygodniu września płacono przeciętnie 5,78 zł/kg, w stosunku do 5,80 zł/kg tydzień wcześniej i 5,77 zł/kg przed miesiącem. Jednocześnie żywiec wołowy był o 3% tańszy niż przed rokiem.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: