Rynek mięsa w Polsce (20.11.2016)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa. Analiza obejmuje okres od 14 do 20 listopada 2016 roku.

Rynek mięsa w Polsce (20.11.2016)

Ceny żywca wieprzowego


W dniach 14–20.11.2016 r. w zakładach mięsnych monitorowanych przez Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW trzodę chlewną skupowano po 4,91 zł/kg, czyli o 0,4% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% taniej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku cena żywca wieprzowego była o 28% większa.
 
W trzecim tygodniu listopada br. też w UE zmiany cen zakupu świń rzeźnych klasy E były nieznaczne, a średnia cena unijna (według KE) utrzymała się na poziomie z poprzedniego tygodnia i wynosiła 150,86 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Była ona o 3% mniejsza niż przed miesiącem, ale o 15% większa niż przed rokiem. Cena polskiej wieprzowiny wyrażona w walucie unijnej wyniosła 146,92 EUR/100 kg i była o 3% niższa niż średnio w UE, ale wyższa niż w Belgii o 14%, Holandii o 11%, Danii i Francji - po 6% oraz Hiszpanii o 3%.
 

Ceny żywca wołowego

 

Od początku listopada br. rosną krajowe ceny zakupu bydła. W dniach 14–20 listopada br. zakłady mięsne (według ZSRIR MRiRW) kupowały żywiec wołowy po 6,21 zł/kg, tj. drożej o 0,5% niż w poprzednim tygodniu, o 2% niż przed miesiącem oraz o 3% niż przed rokiem.
 
Wzrost cen bydła odnotowano także w UE. W trzecim tygodniu listopada br. cena bydła rzeźnego klasy R3 ukształtowała się na poziomie 367,38 EUR/100 kg. Była ona większa o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 2% niż przed miesiącem, ale o 4% mniejsza niż przed rokiem. Krajowa cena bydła tej klasy wynosiła 306,82 EUR/100 kg i była wyższa jedynie od średnich cen w Rumunii, na Litwie i Łotwie.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: