Dodane: 28 lipiec 2020 Aktualizowano 10 sierpień 2022

Kukurydza BATISTI CS FAO 250-260 NASIONA NA KISZONKĘ

Odmiana kiszonkowa Zarejestrowana w 2016 roku w Niemczech odmiana kiszonkowa z możliwością uprawy na ziarno.   Efekt stay-green Widoczny efekt stay-green i dobra zdrowotność roślin   Mocne rośliny Rośliny o mocnej budowie i dobrej tolerancji na wyleganie   Wysokie wyniki Bardzo wysokie wyniki zawartości suchej masy, skrobi oraz strawności w badaniach na kiszonkę (Niemcy-LVS 2015)   Bardzo dobre wyniki Potwierdzone badaniami COBORU/PZPK w 2016 roku bardzo dobre wyniki pod względem uzyskanej kiszonki (plon jednostek pokarmowych, koncentracja energii)   Duży udział masy kolb Duży udział (ponad 50%) masy kolb w plonie ogólnym (102% wzorca) zwiększa wydajność energetyczną kiszonki oraz stwarza możliwość uprawy także na ziarno z wysokim potencjałem

DLACZEGO WARTO POSTAWIĆ NA DOBRĄ ODMIANĘ?   Najwyższa jakość kiszonki

Batisti jest odmianą przede wszystkim jakościową. Oznacza to, że jej główną zaletą są doskonałe parametry kiszonkowe. Jest to tzw. „niemiecki” typ odmiany najbardziej ceniony przez gospodarstwa mleczarskie Europy zachodniej, który również w Polsce staje się coraz bardziej znany. Potwierdzeniem są najwyższe wyniki kiszonkowe uzyskane w badaniach COBORU.

Duże kolby to wysoka koncentracja energii

Jednym z najważniejszych parametrów który powinien być brany pod uwagę przy wyborze odmiany to udział kolb a tak naprawdę ziarna. U Batisti wysoki udział ziarna w ogólnej masie kiszonki decyduje o jej maksymalnej wartości energetycznej. Zerknij na oficjalne wyniki COBORU.

 

DANE TECHNICZNE

Rejestracja: Niemcy 2016
Przeznaczenie: ziarno, kiszonka

Wymagania glebowe:
Polecana do uprawy na wszystkie kompleksy glebowe

Morfologia i genetyka:

mieszaniec trójliniowy ziarno typu flint-dent rośliny wysokie MTZ 258 g 30 ziaren w rzędzie 16-18 rzędów w kolbie

Zalecana obsada roślin:

gleby dobre: 88 000 – 90 000 gleby średnie: 83 000 – 87 000 gleby lekkie: 80 000 – 82 000

Cechy agrotechniczne:
(oceny w skali 1-9)

Wczesny wigor: 6,7 – dobry Tolerancja na wczesne wyleganie: 7,5 – dobra Tolerancja na wyleganie przed zbiorem: 7,8 – dobra Stay Green: 8,0 – b. dobry

Tolerancja na choroby:
(oceny w skali 0-5)

Helmintosporium: 1,5-mała podatność Głownia kukurydzy: 1,0- mała podatność