Batisti jest odmianą przede wszystkim jakościową. Oznacza to, że jej główną zaletą są doskonałe parametry kiszonkowe. Jest to tzw. „niemiecki” typ odmiany najbardziej ceniony przez gospodarstwa mleczarskie Europy zachodniej, który również w Polsce staje się coraz bardziej znany. Potwierdzeniem są najwyższe wyniki kiszonkowe uzyskane w badaniach COBORU.
Duże kolby to wysoka koncentracja energii
Jednym z najważniejszych parametrów który powinien być brany pod uwagę przy wyborze odmiany to udział kolb a tak naprawdę ziarna. U Batisti wysoki udział ziarna w ogólnej masie kiszonki decyduje o jej maksymalnej wartości energetycznej. Zerknij na oficjalne wyniki COBORU.
Rejestracja: Niemcy 2016
Przeznaczenie: ziarno, kiszonka
Wymagania glebowe:
Polecana do uprawy na wszystkie kompleksy glebowe
Morfologia i genetyka:
mieszaniec trójliniowy ziarno typu flint-dent rośliny wysokie MTZ 258 g 30 ziaren w rzędzie 16-18 rzędów w kolbieZalecana obsada roślin:
gleby dobre: 88 000 – 90 000 gleby średnie: 83 000 – 87 000 gleby lekkie: 80 000 – 82 000
Cechy agrotechniczne:
(oceny w skali 1-9)
Tolerancja na choroby:
(oceny w skali 0-5)