Ceny żywca drobiowego
W Polsce w trzecim tygodniu listopada 2016 r. za kurczęta brojlery dostawcy uzyskiwali 3,13 zł/kg, a zatem była tańsza o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 1,5% niż przed miesiącem oraz o 6% niż przed rokiem.
Za indyki płacono 4,85 zł/kg, czyli o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem, ale o 17% mniej niż przed rokiem.
Cena gęsi tuczonych, po dynamicznym wzroście w poprzednim tygodniu, obniżyła się o 1% do 7,96 zł/kg. Jednak była ona wyższa o 6% niż przed miesiącem oraz o 3% od ceny notowanej przed rokiem.
Kaczki brojlery potaniały do 4,46 zł/kg, tj. o 3% w porównaniu z poprzednim tygodniem. Były one również o 1% tańsze niż przed miesiącem i niż przed rokiem.
Krajowe ceny zbytu mięsa
Za półtusze wieprzowe zakłady mięsne uzyskiwały 7,10 zł/kg wobec 7,09 zł/kg w poprzednim tygodniu, a za kompensowane ćwierćtusze wołowe – 12,90 zł/kg względem 12,89 zł/kg tydzień wcześniej.
Ceny półtusz wieprzowych
Półtusze były o 2% tańsze niż przed miesiącem, ale o 20% droższe niż w analogicznym okresie przed rokiem. Cena ćwierci wołowych ukształtowała się na poziomie o 2% wyższym zarówno w odniesieniu do notowań sprzed miesiąca, jak i sprzed roku.
Tuszki kurcząt zbywano po 4,66 zł/kg, a więc taniej o 4% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż przed miesiącem. Tuszki indyków w porównaniu z poprzednim notowaniem podrożały o 4,5%, do 8,53 zł/kg. Kosztowały one również więcej o 8% niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen sprzed roku tuszki kurcząt potaniały o 8%, a tuszki indyków – o 3%.
Ceny tuszek kurcząt