Ceny zakupu żywca wieprzowego
Zwiększone zapotrzebowanie na asortyment wieprzowy w okresie przedświątecznym skutkował dalszą zwyżką cen żywca w skupie. W zakładach mięsnych objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 13–19.12.2021 r. trzodę chlewną nabywano po 4,63 zł/kg, czyli drożej o 3% niż w poprzednim tygodniu i o 11% niż przed miesiącem. Był to poziom cen o 19% wyższy niż w porównywalnym tygodniu 2020 r.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W ślad za wzrostem cen trzody chlewnej drożało mięso wieprzowe w zbycie. W trzecim tygodniu grudnia 2021 r. półtusze wieprzowe zbywano po 6,84 zł/kg, a zatem drożej o 3% niż tydzień wcześniej i o 11% niż przed miesiącem. Cena półtusz była również o 18% wyższa niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca wołowego
Na początku grudnia 2021 r. odwróceniu uległa zwyżkowa tendencja cen skupu żywca wołowego, która utrzymywała się od początku 2021 r. W dniach 13–19.12.2021 r. krajowi dostawcy za żywiec wołowy otrzymywali 8,91 zł/kg, tj. mniej o 4% niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Jednocześnie cena bydła była większa o 38% niż w porównywalnym okresie poprzedniego roku.
Ceny zbytu mięsa wołowego
W trzecim tygodniu grudnia 2021 r. kompensowane ćwierćtusze wołowe sprzedawano średnio po 18,73 zł/kg, a więc taniej o 3% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. Cena ta była jednak o 37% wyższa niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W trzecim tygodniu grudnia 2021 r. w zakładach objętych monitoringiem ZSRIR MRiRW podrożały wszystkie rodzaje żywca drobiowego. W dniach 13–19.12.2021 r. cena kurcząt brojlerów ukształtowała się na poziomie 4,30 zł/kg, tj. o 1% większym niż w poprzednim tygodniu i o 5% niż przed miesiącem. Za indyki płacono 5,40 zł/kg, czyli więcej o 1,5% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. Cena kaczek brojlerów zwiększyła się o 2% w stosunku do poprzedniego tygodnia i wyniosła 5,54 zł/kg. Jednocześnie była ona wyższa o 6% niż w trzecim tygodniu listo-pada 2021 r. W porównaniu z cenami sprzed roku kurczęta brojlery podrożały o 42%, indyki – o 30%, a kaczki – o 29%.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
W dniach 13–19.12.2021 r. zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych po 6,54 zł/kg, o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu, ale drożej o 4% niż przed miesiącem i o 46% niż przed rokiem. Cena tuszek indyków w ciągu tygodnia wzrosła o 3% do 11,18 zł/kg. Była ona również wyższa o 6% niż przed miesiącem i o 27% niż w analogicznym tygodniu 2020 r.