Ceny zakupu żywca wieprzowego
W dniach 13–19.04.2020 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) kupowały żywiec wieprzowy po 6,06 zł/kg, a więc taniej o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była wyższa o 4% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W trzecim tygodniu kwietnia br. zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe po 8,85 zł/kg, a więc o 3% taniej niż tydzień i miesiąc wcześniej, ale o 1% drożej niż w porównywalnym tygodniu 2019 r.
Ceny zakupu żywca wołowego
W dniach 13–19.04.2020 r., w odniesieniu do poprzedniego tygodnia, cena zakupu żywca wołowego zwiększyła się o 2% do 5,93 zł/kg. Bydło rzeźne było jednak tańsze niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 1% i 5%.
Ceny zbytu mięsa wołowego
W trzecim tygodniu kwietnia br. kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 12,65 zł/kg, a zatem taniej o 2% niż w poprzednim notowaniu. Cena ćwierci była również niższa o 3% niż przed miesiącem oraz o 3,5% niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W krajowym skupie od połowy marca br. utrzymuje się obniżka cen żywca drobiowego. W dniach 13–19.04.2020 r. kurczęta brojlery kupowano po 2,98 zł/kg, czyli mniej o 5% niż w poprzednim notowaniu oraz o 14% niż przed miesiącem i rokiem. Za indyki dostawcy otrzymywali 4,87 zł/kg, tj. taniej o 4% niż w poprzednim tygodniu. Cena żywca indyczego była niższa o 11% niż miesiąc wcześniej oraz o 13% niż w porównywanym tygodniu 2019 r.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
W ślad za spadkiem cen w skupie tanieje również mięso drobiowe w zbycie. W trzecim tygodniu kwietnia br., w stosunku do poprzedniego notowania, tuszki kurcząt potaniały o 10% do 3,56 zł/kg. Był to poziom cen mniejszy o 38% niż przed miesiącem oraz o 35% niż rok wcześniej. Cena tuszek indyków wyniosła 10,06 zł/kg i była niższa o 5% niż w poprzednim tygodniu, ale większa niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 9% i 6,5%.