Rynek mięsa w Polsce (17.11.2024)

Zapraszamy do zapoznania się z cotygodniowym podsumowaniem sytuacji na krajowym i giełdowym rynku mięsa.

Rynek mięsa w Polsce (17.11.2024)
Ceny zakupu żywca wieprzowego

Od początku października br. na rynku krajowym utrzymuje się nieprzerwany spadek cen skupu żywca wieprzowego. W dniach 11–17 listopada 2024 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały świnie rzeźne po 6,26 zł/kg, czyli taniej o 1% niż w poprzednim tygodniu oraz o 7% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była niższa o 18% niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa wieprzowego

W drugim tygodniu listopada br. zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe po 9,47 zł/kg, a więc taniej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 6% niż przed miesiącem. Cena tego asortymentu w skali roku była niższa o 14%.

Ceny zakupu żywca wołowego

Utrzymujący się popyt eksportowy na żywiec wołowy, przy ograniczonej podaży wołowiny w niektórych krajach UE znajduje odzwierciedlenie we wzroście cen bydła rzeźnego zarówno na rynku unijnym, jak i w krajowym skupie.

W dniach 11–17.11.2024 r. średnio w UE za bydło rzeźne klasy R3 płacono 536,59 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli więcej o 1% niż w poprzednim tygodniu, o 3% niż przed miesiącem oraz o 10% niż przed rokiem. Cena żywca wołowego tej klasy w Polsce wyrażona w euro wyniosła 525,86 EUR/100 kg i była niższa o 2% niż średnio w UE oraz niż m.in. w Hiszpanii o 9%, Niemczech o 5% oraz Irlandii o 3%. Mniej niż w Polsce za bydło tej klasy uzyskiwali dostawcy m.in. we Francji o 5% i w Niderlandach o 4%.

W Polsce, w zakładach objętych monitoringiem ZSRIR MRiRW cena żywca wołowego w drugim tygodniu listopada br. ukształtowała się na poziomie 10,61 zł/kg i była wyższa o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem. W stosunku do cen uzyskiwanych przed rokiem bydło rzeźne było droższe o 9%.

Ceny zbytu mięsa wołowego

W drugim tygodniu listopada br. kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat sprzedawano po 21,77 zł/kg, a zatem taniej o 0,11 zł/kg niż w poprzednim tygodniu. Cena tego asortymentu była wyższa niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 2% i 8%.

Ceny zakupu żywca drobiowego

Zakłady drobiarskie w dniach 11–17.11.2024 r. skupowały żywiec indyczy po 7,35 zł/kg, tj. drożej o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 6% niż przed miesiącem. Cena skupu kurcząt brojlerów ukształtowała się na poziomie 5,21 zł/kg wobec 5,22 zł/kg tydzień i miesiąc wcześniej. Za kaczki brojlery dostawcy uzyskiwali 5,82 zł/kg, czyli więcej o 0,02 zł/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku indyki były droższe o 20%, kurczęta brojlery – o 6%, podczas gdy kaczki brojlery – o 17% tańsze.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

W drugim tygodniu listopada br. tuszki kurcząt patroszonych zbywano po 8,01 zł/kg, a tuszki indyków – po 13,77 zł/kg, w obu przypadkach taniej o 5% niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem tuszki kurcząt były droższe o 13%, a tuszki indyków – o 2%.


Tagi:
źródło: