Ceny zakupu żywca
W dniach 10–16 lipca 2017 r. zakłady mięsne objęte Zintegrowanym System Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW żywiec wieprzowy kupowały po 5,56 zł/kg, a więc taniej o 3% niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. Trzoda chlewna była jednak droższa o 3% niż przed rokiem.
Cena żywca wołowego, tak jak w poprzednim tygodniu, wynosiła 6,19 zł/kg i była o 2% mniejsza niż przed miesiącem, ale o 3% większa niż przed rokiem.
W drugim tygodniu lipca br. w zakładach drobiarskich za kurczęta brojlery producenci otrzymywali 3,45 zł/kg, czyli o 0,02 zł/kg więcej niż tydzień wcześniej. Cena tego żywca była o 5% wyższa niż przed miesiącem, ale o 2% niższa niż przed rokiem.
Indyki kupowano po 5,32 zł/kg, a więc taniej o 1,5% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku cena tego żywca była o 7% większa.
Ceny zbytu mięsa
W dniach 10–16.07.2017 r. krajowe zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe po 8,01 zł/kg, czyli o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem.
Cena kompensowanych ćwierćtusz wołowych wynosiła 12,57 zł/kg i była nieco wyższa o 0,5% niż tydzień wcześniej, ale o 1% niższa niż w analogicznym tygodniu czerwca br. W porównaniu z notowaniami sprzed roku cena półtusz wieprzowych była o 5% większa, a ćwierćtusz wołowych – zbliżona do uzyskanej przed rokiem.
Tuszki kurcząt, w porównaniu do poprzedniego tygodnia potaniały o 5% do 5,59 zł/kg. Ich cena była niższa o 1,5% niż przed miesiącem oraz o 7% niż przed rokiem.
Tuszki indyków zakłady drobiarskie zbywały po 8,60 zł/kg, tj. o 1% drożej niż w pierwszym tygodniu lipca i niż miesiąc wcześniej. Cena indyków była o 5% wyższa od notowanej przed rokiem.