Ceny zakupu żywca wieprzowego
W dniach 6–12.09.2021 r. (dane ZSRIR MRiRW) cena trzody chlewnej zmniejszyła się o 4%, do 4,49 zł/kg. Żywiec ten był tańszy o 11% niż przed miesiącem oraz o 7% niż w porównywalnym tygodniu 2020 r.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
Zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej zbywały półtusze wieprzowe po 6,83 zł/kg, czyli taniej o 5% niż tydzień wcześniej oraz o 8% niż w drugim tygodniu sierpnia br. Cena półtusz była o 2% wyższa niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca wołowego
W drugim tygodniu września br. za bydło rzeźne dostawcy otrzymywali 7,79 zł/kg, czyli o 0,04 zł/kg więcej niż tydzień wcześniej. Żywiec ten był o 3% droższy niż przed miesiącem oraz o 23% droższy niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wołowego
Zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat po 14,89 zł/kg względem 14,83 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena ćwierćtusz była większa o 3% niż przed miesiącem oraz o 15% niż w porównywalnym okresie 2020 r.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W dniach 6–12.09.2021 r. nadal taniały kurczęta brojlery, za które w skupie płacono 4,03 zł/kg, a zatem mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu. Cena ta była niższa o 4% niż przed miesiącem, ale wyższa o 25% niż przed rokiem. W obrębie tygodnia indyki podrożały o 0,02 zł/kg do 4,91 zł/kg. Był to poziom cen niższy o 3,5% niż przed miesiącem, ale wyższy o 17% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
Zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych po 5,73 zł/kg, a zatem drożej o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale o 10% taniej niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków w obrębie tygodnia wzrosła o 3% do 10,64 zł/kg, ale była niższa o 1% niż przed miesiącem. W odniesieniu do porównywalnego tygodnia 2020 r. tuszki kurcząt podrożały o 11%, a indyków o 25%.