Ceny zakupu żywca wieprzowego
Na rynku krajowym w dniach 6–12.03.2023 r. cena zakupu trzody chlewnej (dane Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) ukształtowała się w granicy 8,22 zł/kg, tj. niższym o 0,04 zł/kg niż w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był droższy o 4% niż miesiąc wcześniej oraz o 33% niż przed rokiem.
Średnio w UE w obrębie tygodnia świnie rzeźne klasy E podrożały o 0,6% do 228,63 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Cena tego żywca była wyższa o 8% niż przed miesiącem oraz o 42% niż przed rokiem. W Polsce za świnie rzeźne tej klasy płacono 229,62 EUR/100 kg, a więc więcej o 0,4% niż średnio w UE. Mniejsze niż w Polsce ceny żywca wieprzowego zaobserwowano m.in. w Niderlandach o 20,45 EUR/100 kg, a wyższe m.in. we Francji o 8,38 EUR/100 kg, Niemczech o 7,94 EUR/100 kg i Hiszpanii o 4,11 EUR/100 kg.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W drugim tygodniu marca 2023 r. półtusze wieprzowe zbywano po 11,99 zł/kg, tj. taniej o 0,03 zł/kg niż tydzień wcześniej, ale drożej o 8% niż przed miesiącem. Cena półtusz była wyższa o 30% niż w analogicznym okresie 2022 r.
Ceny zakupu żywca wołowego
W dniach 6–12.03.2023 r. cena zakupu bydła rzeźnego wyniosła 10,91 zł/kg i była większa o 1% niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. W stosunku do cen uzyskiwanych przed rokiem żywiec wołowy był o 8% droższy.
Ceny zbytu mięsa wołowego
Na rynku krajowym w drugim tygodniu marca 2023 r. zaobserwowano obniżkę cen zbytu mięsa wołowego. Kompensowane ćwierćtusze wołowe z buhajków do 2 lat sprzedawano średnio po 21,12 zł/kg, czyli taniej o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 0,5% niż przed miesiącem. Ćwierćtusze wołowe były droższe o 2% niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W dniach 6–12.03.2023 r. w zakładach drobiarskich obserwowany był nieznaczny wzrost cen skupu monitorowanych rodzajów żywca drobiowego. Kurczęta brojlery skupowano po 5,86 zł/kg, tj. o 0,04 zł/kg drożej niż tydzień wcześniej oraz o 3% niż przed miesiącem. Cena indyków wyniosła średnio 8,94 zł/kg i była wyższa o 0,05 zł/kg niż w poprzednim tygodniu, ale niższa o 0,02 zł/kg niż przed miesiącem. Za kaczki brojlery dostawcy uzyskiwali 7,71 zł/kg względem 7,69 zł/kg tydzień wcześniej i 7,72 zł/kg w drugim tygodniu lutego br. W porównaniu z cenami otrzymywanymi przed rokiem kurczęta brojlery były droższe o 19%, indyki – o 26%, a kaczki brojlery – o 21%.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
Cena tuszek kurcząt patroszonych wyniosła 9,43 zł/kg, czyli więcej o 0,03 zł/kg niż w poprzednim tygodniu oraz o 10% niż przed miesiącem. Tuszki indyków sprzedawano po 14,92 zł/kg, a zatem drożej o 4% niż w poprzednim tygodniu, ale taniej o 1% niż przed miesiącem. Cena tuszek kurcząt była wyższa o 3% niż przed rokiem, a cena tuszek indyków – o 26%.