Ceny zakupu żywca wieprzowego
Na krajowym rynku rosną ceny żywca wieprzowego. W dniach 25.11-1.12.2019 r. dostawcy za trzodę chlewną otrzymywali 6,08 zł/kg, a więc więcej o 3% niż w poprzednim tygodniu oraz o 5% niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tego żywca była wyższa o 44% niż przed rokiem.
W UE świnie rzeźne klasy E nabywano po 191,69 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, czyli drożej o 2% niż tydzień wcześniej i o 5% niż przed miesiącem. Cena tego żywca była większa o 41% niż przed rokiem. W Polsce za świnie rzeźne tej klasy w walucie unijnej płacono 185,14 EUR/100 kg, tj. mniej o 3% niż średnio w UE. Większe niż w Polsce ceny żywca wieprzowego obserwowano m.in. w Niemczech - 202,70 EUR/100 kg, Danii - 197,01 EUR/100 kg i Holandii - 187,46 EUR/100 kg, a mniejsze – przede wszystkim w Hiszpanii - 180,43 EUR/100 kg, we Francji - 181,00 EUR/100 kg i w Belgii - 166,80 EUR/100 kg.
Targowiskowe ceny prosiąt
W dniach 25.11-1.12.2019 r. na krajowych targowiskach utrzymuje się zwyżkowy trend cen prosiąt. Za jedno prosię rolnicy otrzymywali 244 zł, a więc o więcej 2% niż tydzień i miesiąc wcześniej. Prosięta były droższe o 44% niż w porównywalnym tygodniu 2018 r., kiedy za sztukę w obrocie targowiskowym płacono 169,25 zł.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W ostatnim tygodniu listopada br. zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe po 9,07 zł/kg, czyli drożej o 3,5% niż tydzień wcześniej oraz o 7% niż na przełomie października i listopada br. Jednocześnie był to poziom cen wyższy o 42% niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca wołowego
W dniach 25.11-1.12.2019 r. krajowi dostawcy otrzymywali za żywiec wołowy 6,20 zł/kg, tj. więcej o 0,5% niż tydzień wcześniej i o 3% niż na przełomie października i listopada br. Cena bydła rzeźnego była niższa o 6,5% niż w tym samym tygodniu 2018 r.
Ceny zbytu mięsa wołowego
W ostatnim tygodniu listopada br. kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych byków sprzedawano po 12,88 zł/kg, czyli taniej o 0,5% niż w poprzednim notowaniu. Cena ćwierćtusz była wyższa o 3% niż przed miesiącem, ale niższa o 6% niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W dniach 25.11 – 1.12.2019 r. zakłady drobiarskie kupowały kurczęta brojlery po 3,19 zł/kg, a zatem taniej o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 2% niż przed miesiącem. Cena indyków wynosiła 5,80 zł/kg i była mniejsza o 1% niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku kurczęta brojlery potaniały o 2%, a indyki zyskały o 3%.
Za gęsi tuczone dostawcy otrzymywali 9,07 zł/kg, tj. więcej o 6,5% niż w poprzednim tygodniu i 7% niż przed miesiącem. Jednocześnie był to poziom cen niższy o 2% niż przed rokiem. Cena kaczek brojlerów wynosiła 4,36 zł/kg i była mniejsza o 0,01 zł/kg niż w poprzednim notowaniu i o 1% niż przed miesiącem oraz o 5% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
W ostatnim tygodniu listopada br. tuszki kurcząt patroszonych z szyjami sprzedawano po 4,84 zł/kg, czyli taniej o 3% niż w poprzednim notowaniu, ale drożej o 4% niż na przełomie października i listopada br. oraz o 5% niż przed rokiem. Cena tuszek indyków patroszonych wynosiła 9,90 zł/kg i była większa o 6% niż przed tygodniem i miesiącem oraz o 10% niż przed rokiem.