Ceny zakupu żywca wieprzowego
W dniach 3–9.04.2023 r. w zakładach mięsnych objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW świnie rzeźne kupowano po 8,64 zł/kg względem 8,65 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był droższy o 5% niż przed miesiącem oraz o 27% niż w porównywalnym okresie 2022 r.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
Półtusze wieprzowe sprzedawano po 12,51 zł/kg, tj. drożej o 0,03 zł/kg niż tydzień wcześniej. Cena tego asortymentu wieprzowego była wyższa o 4% niż przed miesiącem oraz o 22% niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca wołowego
Na rynku krajowym w pierwszym tygodniu kwietnia br. kontynuowana była obniżka cen skupu żywca wołowego. Dostawcy za bydło rzeźne otrzymywali 10,66 zł/kg, czyli mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż miesiąc wcześniej. Żywiec wołowy był tańszy o 6% niż w analogicznym okresie 2022 r.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W tygodniu przedświątecznym ceny skupu monitorowanych gatunków drobiu były w miarę stabilne. Za kurczęta brojlery dostawcy otrzymywali 5,87 zł/kg, a więc o 0,01 zł/kg więcej niż tydzień i miesiąc wcześniej. Cena indyków wyniosła 8,89 zł/kg, w odniesieniu do 8,88 zł/kg w poprzednim tygodniu i 8,94 zł/kg przed miesiącem. Kaczki brojlery skupowano po 7,72 zł/kg, a zatem drożej o 0,02 zł/kg niż tydzień wcześniej oraz o 0,01 zł/kg niż przed miesiącem. W stosunku do cen sprzed roku kurczęta brojlery były tańsze o 1%, a indyki i kaczki brojlery droższe odpowiednio o 11% i 14%.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
Zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych z szyjami po 8,96 zł/kg, czyli taniej o 2% niż w poprzednim tygodniu oraz o 5% niż przed miesiącem oraz o 11% niż w porównywalnym tygodniu 2022 r. Cena tuszek indyków patroszonych ukształtowała się w granicy 15,59 zł/kg, tj. wyższym o 1% niż tydzień wcześniej oraz o 4,5% niż na początku marca br. Jednocześnie tuszki indyków były droższe o 29% niż przed rokiem.