Ceny zakupu żywca wieprzowego
Od początku sierpnia br. ma miejsce umiarkowana zniżka cen trzody chlewnej. W dniach 31.08 – 6.09.2020 r. na rynku krajowym (dane ZSRIR MRiRW) za żywiec wieprzowy dostawcom płacono 4,84 zł/kg, czyli o 0,01 zł/kg mniej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie żywiec ten był tańszy o 3% niż przed miesiącem oraz o 18% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wieprzowego
W pierwszym tygodniu września br. zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe po 6,98 zł/kg, a zatem taniej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 4% niż przed miesiącem. Był to poziom cen niższy o 18% niż w porównywalnym tygodniu 2019 r.
Ceny zakupu żywca wołowego
W dniach 31.08 – 6.09.2020 r. nastąpił wzrost cen zakupu żywca wołowego, za który płacono 6,32 zł/kg, czyli więcej o 0,01 zł/kg niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Bydło rzeźne było również droższe o 6% niż przed rokiem.
Ceny zbytu mięsa wołowego
Na początku września br. kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat sprzedawano po 12,98 zł/kg, a więc o 0,4% taniej niż w ostatnim tygodniu sierpnia br., ale drożej niż przed miesiącem i rokiem odpowiednio o 3% i 4%.
Ceny zakupu żywca drobiowego
W dniach 31.08 – 6.09.2020 r. krajowa cena zakupu kurcząt brojlerów nie uległa istotnej zmianie i podobnie jak tydzień i miesiąc wcześniej ukształtowała się w granicy 3,23 zł/kg. Za indyki krajowi dostawcy uzyskiwali 4,20 zł/kg, czyli o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale mniej o 2% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań z tego samego tygodnia 2019 r. cena kurcząt była mniejsza o 7%, a indyków – o 26,5%.
Ceny zbytu mięsa drobiowego
Na początku września br. zakłady drobiarskie zbywały tuszki kurcząt patroszonych po 5,15 zł/kg względem 5,16 zł/kg w poprzednim tygodniu. Był to poziom cen o 17% większy niż na początku sierpnia br., ale o 4% mniejszy niż przed rokiem. Cena tuszek indyków wyniosła 8,52 zł/kg i była wyższa niż tydzień i miesiąc wcześniej odpowiednio o 7% i 3%, ale niższa o 8% niż przed rokiem.