W okresie od stycznia do końca maja 2013 roku nasi niemieccy sąsiedzi zanotowali znaczny spadek eksportu mięsa do Rosji.
W analizowanym okresie wywóz mięsa wieprzowego z Niemiec do Rosji obniżył się o ponad 20%, natomiast wołowiny – o 62%. Jeszcze większy spadek wywozu, bo aż 70-procentowy zaobserwowano w obrębie drobiu.
Do głównych przyczyn spadku eksportu tych gatunków mięs eksperci zaliczają długotrwałe zaostrzenie przez Rosjan wymagań weterynaryjnych, a co za tym idzie – całkowitego zablokowania przywozu świeżego oraz chłodzonego mięsa od lutego 2013 roku.
W czerwcu bieżącego roku rosyjskie służby weterynaryjne wprowadziły zakaz eksportu dotyczący dziewięciu nowych przedsiębiorstw. W związku z tym przewiduje się, iż eksport niemieckiego mięsa do Rosji ulegnie dalszemu obniżeniu.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
Gospodarz.pl