Według szacunków w 2012 roku światowa produkcja mięsa wzrośnie o około 2% wobec roku poprzedniego.
Nieznacznie wyższy od średniej ma być wzrost produkcji mięsa wołowego, owczego i koziego, w przypadku których możemy mówić o 2,2% zwiększeniu produkcji. W bieżącym roku na rynek międzynarodowy trafiło bowiem łącznie 29,4 mln ton tego rodzaju mięsa.
Tendencja wzrostowa będzie utrzymana także w handlu mięsem drobiowym oraz wieprzowiną. Sprzedaż będzie jednak dotyczyła głównie krajów rozwijających się, zwłaszcza Brazylii i Indii.
Ceny mięsa nadal będą utrzymywane na wysokim poziomie, ze względu na koszty pasz i wolno rosnącą produkcję. Według prognoz będą one jednak oscylowały na poziomie zbliżonym do pułapu cenowego z 2011 roku.
Szacuje się, że roczne spożycie mięsa wyniesie ogółem na świecie 42,5 kg/osobę. Wzrośnie zatem o 0,4% wobec roku poprzedniego. Przy czym średnie spożycie mięsa w krajach rozwiniętych utrzyma swój poziom z zeszłego roku i wyniesie 79 kg/osobę, a w krajach rozwijających się wzrośnie o 1% do 32,7 kg/osobę.
Przewidywany wzrost produkcji mięsa ma spowodować przekroczenie granicy 300 mln ton. Według analityków tak stosunkowo nieznaczny wzrost produkcji mięsa w dużej mierze jest wynikiem wysokich kosztów pasz oraz stagnacji spożycia mięsa.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
Gospodarz.pl