2-procentowy wzrost produkcji prognozowany jest zwÅ‚aszcza w krajach rozwijajÄ…cych siÄ™, w których obserwowana jest najwiÄ™ksza zwyżka popytu na miÄ™so.
Wzrost produkcji dotyczyć bÄ™dzie zwÅ‚aszcza miÄ™sa drobiowego, którego notowania wzrosnÄ… o 1,9%. Kolejne pozycje zajmÄ…: wieprzowina, w przypadku której nastÄ…pi 1,7-procentowy wzrost oraz miÄ™so owcze i kozie (+1,5%). W odniesieniu do woÅ‚owiny wzrost ten bÄ™dzie dużo skromniejszy i wyniesie zaledwie 0,2%.
W 2013 roku do światowego handlu trafi łącznie około 30,1 mln ton mięsa, co oznacza o 1,1% więcej niż w roku poprzednim.
Dynamika wzrostu będzie niższa iż w 2010 roku oraz w 2011 roku, kiedy to wyniosła 6% i 7% odpowiednio. Natomiast handel mięsem wołowym wzrośnie o 4,9%, a owczym i kozim zwiększy się o 16,3%.
Ponadto w bieżącym roku do handlu trafi mniej miÄ™sa wieprzowego – spadek o 2,1% oraz drobiu – spadek o 0,4%.
Z kolei konsumpcja ukształtuje się na poziomie o 1,4% wyższym i wyniesie 307,5 mln ton. Natomiast spożycie przypadające na jednego mieszkańca będzie na poziomie 43,1 kg/osobę, co oznacza wzrost o 0,3%. Jak podaje FAMMU/FAPA spożycie mięsa w krajach rozwiniętych obniży się o 0,3% do 78,8 kg/osobę, a w krajach rozwijających się zwiększy się o 1% do 33,5 kg/osobę.