Zdaniem analityków Banku BGŻ, rok 2013 przyniesie 1,4% spadek produkcji mięsa, co przyczyn i się do utrzymywania jego wysokich cen. Niemniej jednak, od 2014 roku możemy się spodziewać powolnej odbudowy produkcji, która za 10 lat prawdopodobnie osiągnie poziom podobny do tego z 2011 roku, czyli wyniesie około 44,7 mln ton.
Według przewidywań zmniejszeniu ulegnie konkurencyjność Unii Europejskiej względem innych światowych producentów mięsa. Oznacza to spadek udziału w globalnej produkcji mięsa z obecnych 13,7% do 10,1% w 2022 roku.
W omawianym przedziale czasowym pogorszy się również bilans handlu mięsem krajów UE, a to za sprawą większego o 5% importu oraz mniejszego o 9% eksportu. Wynikać to będzie przede wszystkim z umocnienia się euro względem dolara, a także wyższych kosztów produkcji związanych z aktualnymi normami prawnymi Unii Europejskiej, jak choćby kwoty mleczne czy dobrostan trzody chlewnej i drobiu. Ponadto, utrzymywanie limitów produkcyjnych na mleko sukcesywnie przyczyni się do spadku pogłowia bydła w przeciągu najbliższych dwóch lat.
Największe koszty mają być jednak związane z paszami, których cena utrzymuje się na relatywnie wysokim poziomie. Według prognoz będą one miały największy wpływ na już i tak wysokie ceny mięsa nie tylko w Unii Europejskiej, ale i na świecie.
Analizując prognozę dla rynku mięsa można się także spodziewać zmiany w strukturze oraz ilości spożywanego mięsa w Unii Europejskiej. Dlatego też rosnącą popularnością w analizowanym okresie będzie cieszyć się drób, z racji jego najniższej ceny w stosunku do innych gatunków mięsa. Spożycie drobiu w UE w 2022 roku szacuje się na 24,1 kilograma na osobę tj. o 2% więcej niż obecnie. Ponadto, w krajach Wspólnoty przewiduje się także wzrost eksportu drobiu o 3,2%, podczas gdy jego produkcja zwiększy się o 4,4%.
Na drugim biegunie prognoz znajduje się wołowina, której produkcja będzie spadać przynajmniej do czasu utrzymania kwot mlecznych. W dłuższym okresie oznacza to obniżkę produkcji tego gatunku mięsa o 3%.
Z kolei mięso wieprzowe nadal będzie najpopularniejszym gatunkiem mięsa w Unii Europejskiej, chociaż jego spożycie ulegnie zmniejszeniu o 1,7% do 40,8 kg/os., przy jednoczesnym zwiększeniu produkcji o 0,6%.