Polski handel mięsem, żywcem oraz przetworami mięsnymi (I-VI 2014)

W I półroczu 2014 r. saldo wymiany handlowej mięsem czerwonym i drobiowym oraz podrobami, żywcem, a także przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami zwierzęcymi było dodatnie i wyniosło 944,2 mln EUR. Natomiast bilans w handlu mięsem czerwonym oraz podrobami był korzystny, i ukształtował się na poziomie 198,1 mln EUR – podaje FAMMU/FAPA.

Polski handel mięsem, żywcem oraz przetworami mięsnymi (I-VI 2014)

Eksport wieprzowiny

W analizowanym czasie eksport wieprzowiny z Polski wyniósł 176,7 tys. ton, co oznacza spadek o 23%, a jego wartość ukształtowała się na poziomie 338,7 mln EUR, czyli była mniejsza o 20%.
 
Obniżenie się wywozu tego gatunku mięsa wynikało z wprowadzenia rosyjskiego embarga na unijną wieprzowinę po wykryciu na Litwie i w Polsce afrykańskiego pomoru świń u dzików. Wstrzymana została również wysyłka wieprzowiny z Polski do krajów azjatyckich, które w ostatnich latach stały się znaczącym odbiorcą mięsa wieprzowego z naszego kraju.

Import wieprzowiny

Import wieprzowiny do Polski wzrósł o 1,8% w odniesieniu do poziomu przywozu z I połowy 2013 r. i wyniósł 296,2 tys. ton. Wartość tych zakupów osiągnęła granicę 615,4 mln EUR. Bilans handlu mięsem wieprzowym pogorszył się i ukształtował się na ujemnym poziomie 276,7 mln EUR.

Eksport wołowiny

W pierwszej połowie 2014 r. Polska wyeksportowała również 106,6 tys. ton świeżego lub chłodzonego mięsa wołowego, co daje zniżkę o 7,5%, którego wolumen był warty blisko 340 mln EUR oraz 34,9 tys. ton mrożonej wołowiny - wzrost o ponad 24%, o wartości 107,4 mln EUR.
 
Saldo wymiany handlowej żywymi zwierzętami było ujemne i ukształtowało się na poziomie -235,7 mln EUR. O zwiększeniu się ujemnego salda w handlu żywcem zadecydowała wyższa wartość importu bydła - o 38%, drobiu o 27% oraz żywych świń o 9%.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: