Polski handel mięsem, żywcem oraz przetworami mięsnymi (I-VI 2014)

W I półroczu 2014 r. saldo wymiany handlowej mięsem czerwonym i drobiowym oraz podrobami, żywcem, a także przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami zwierzęcymi było dodatnie i wyniosło 944,2 mln EUR. Natomiast bilans w handlu mięsem czerwonym oraz podrobami był korzystny, i ukształtował się na poziomie 198,1 mln EUR – podaje FAMMU/FAPA.

Polski handel mięsem, żywcem oraz przetworami mięsnymi (I-VI 2014)
W omawianym czasie wysłano z Polski żywiec wołowy o wartości 25,7 mln EUR, czyli o 28% mniejszej niż przed rokiem. W odniesieniu do żywca wieprzowego wartość wywozu zmalała o 22% do 6,4 mln EUR.
 
Żywiec wieprzowy trafiał głównie na Węgry - 17,4 tys. sztuk i 50% eksportu, do Włoch - 4,4 tys. sztuk i 13%, Słowacji - 2,6 tys. sztuk i 8%, Holandii - 2,5 tys. sztuk i 7%, Rumunii - 1,9 tys. sztuk i 5%, na Litwę - 1,8 tys. sztuk i 5%, a także do Niemiec, na Ukrainę, do Czech i Francji.

Import żywca wieprzowego

W analizowanym czasie Polska zaimportowała ponad 2,6 mln sztuk żywca wieprzowego, co oznacza 12,5% zwyżkę i jest warte 219,8 mln EUR - wzrost o 9,3% w skali roku. Wartość importu drobiu wzrosła o 27,2% do około 64 mln EUR. Żywiec wieprzowy przywożono do Polski przede wszystkim z Danii - 1,6 mln sztuk, Niemiec - 559 tys. sztuk, Holandii - 211 tys. sztuk, Litwy - 152 tys. sztuk oraz z Łotwy - 48 tys. sztuk i ze Słowacji - 29 tys. sztuk.

Eksport przetworów mięsnych

W tym okresie Polska wysłała poza swoje granice blisko 135 tys. ton przetworów mięsnych, a więc o 11,3% więcej niż przed rokiem. W ujęciu wartościowym eksport tych towarów był wyższy o 10,4% do 402,8 mln EUR. W zeszłym roku wywieziono z Polski 37,5 tys. ton kiełbas o wartości 102 mln EUR.
 
Kiełbasy dostarczano przede wszystkim do Wielkiej Brytanii, na Litwę, do Danii, na Słowację, do Niemiec, na Węgry, do Czech, Irlandii, Rosji, a także do Szwecji, Rumunii, Estonii, Francji, Bułgarii, Łotwy, Holandii, Włoch i wielu innych krajów.
Import przetworów mięsnych
W analizowanym czasie import przetworów mięsnych do Polski był na poziomie 13 tys. ton i był o niemal 5% wyższy niż przed rokiem. Wartość tego importu wzrosła jedynie o 0,5% do 52,4 mln EUR.


Tagi:
źródło: