Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (maj 2013)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku mięsa w maju 2013 r. w Polsce, przygotowanym w miesięcznym raporcie Agencji Rynku Rolnego.

Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (maj 2013)
Ceny prosiąt
 
Według danych GUS w maju 2013 r. na targowiskach w Polsce za prosięta płacono średnio 168 zł za 1 sztukę. Było to o 2% taniej niż w poprzednim miesiącu i o 5% mniej niż rok wcześniej.
 
W dniach 24-30.06.2013 r. na krajowych targowiskach monitorowanych przez ZSRIR MRiRW przeciętna cena prosiąt wynosiła 174 zł za 1 sztukę i była zbliżona do notowanej przed miesiącem.
 
Według wstępnych danych KE w Polsce w ostatnim tygodniu czerwca 2013 r. za jedno prosię w przeliczeniu na walutę unijną płacono 40,22 EUR, a średnio w UE 46,01 EUR. W Danii za 1 prosię uzyskiwano 43,71 EUR, w Holandii – 34,25 EUR, a w Niemczech – 53,60 EUR.
 
Ceny żywca i mięsa w Unii Europejskiej
 
Zgodnie z informacjami KE w maju 2013 r. w UE trzodę chlewną według masy poubojowej schłodzonej klasy E skupowano średnio po 165,45 EUR/100 kg, o 3% taniej niż w kwietniu 2013 r., ale o 2% drożej niż w maju 2012 r. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną wynosiła 164,74 EUR/100 kg.
 
W dniach 24-30.06.2013 r. krajowa cena wieprzowiny klasy E wynosiła przeciętnie 176,41 EUR/100 kg. W UE średnia cena kształtowała się na poziomie 176,80 EUR za 100 kg i była o 5% wyższa niż rok wcześniej.
 
W maju bieżącego roku bydło w UE według masy poubojowej schłodzonej klasy R3 skupowano średnio po 389,86 EUR/100 kg, tj. o 2% taniej niż w poprzednim miesiącu, ale o 2% drożej niż przed rokiem. Cena w Polsce wyrażona w walucie unijnej kształtowała się w granicach 304,09 EUR/100 kg. W ostatnim tygodniu czerwca 2013 r. w UE za 100 kg żywca wołowego klasy R3 płacono średnio 387,78 EUR, a w Polsce 289,43 EUR.

Czytaj więcej o cenach mięsa
 
W maju 2013 r. cena tuszek kurcząt brojlerów w UE kształtowała się przeciętnie na poziomie 196,98 EUR/100 kg, tj. o 1,5% wyższym niż miesiąc wcześniej i o 4% większym niż przed rokiem. Krajowa cena w przeliczeniu na walutę unijną wynosiła 150,27 EUR/100 kg i była najniższa w UE.
 
Zgodnie ze wstępnymi informacjami KE w dniach 24-30.06.2013 r. w UE tuszki kurcząt zbywano średnio po 200,24 EUR za 100 kg. Cena w Polsce wyrażona w walucie unijnej (148,86 EUR/100 kg) nadal była najniższa w UE.
 
Pogłowie żywca rzeźnego w Chorwacji
 
Chorwacja, która z dniem 1 lipca 2013 r. stała się 28 krajem członkowskim UE, nie jest znaczącym producentem mięsa. Zgodnie z informacją chorwackiego urzędu statystycznego (Croatian Bureau of Statistics) w końcu 2012 r. pogłowie trzody chlewnej w Chorwacji liczyło 1,1 mln sztuk, a w UE (według KE) 144,5 mln sztuk. Pod koniec 2012 r. w Chorwacji utrzymywano 0,4 mln sztuk bydła, a w UE 86,7 mln sztuk. Natomiast pogłowie drobiu w Chorwacji wynosiło 10 mln sztuk.

Czytaj więcej o Chorwacji w UE


Tagi:
źródło: