Według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 27.01–02.02.2014 r. w Polsce żywiec wieprzowy skupowano przeciętnie po 5,12 zł/kg, czyli o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem. Równocześnie za żywiec wieprzowy płacono o 1% więcej niż przed rokiem.
Średnia cena trzody chlewnej masy poubojowej schłodzonej kl. E w UE w ostatnim tygodniu stycznia (według Komisji Europejskiej) wyniosła 164,33 EUR/100 kg i była 0,4% większa niż w poprzednim tygodniu, ale o 3% mniejsza niż przed rokiem. W Polsce za żywiec wieprzowy tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną płacono 161,23 EUR/100 kg.
Przeciętna krajowa cena skupu żywca wołowego (według ZSRIR) ukształtowała się na poziomie 6,13 zł/kg i była o 3% wyższa niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem. Ten gatunek żywca był jednak o 7% tańszy niż w analogicznym okresie 2013 r.
W UE za bydło rzeźne masy poubojowej schłodzonej kl. R3, w omawianym czasie płacono średnio 394,69 EUR/100 kg. Była to cena zbliżona do notowanej tydzień wcześniej, ale o 1% mniejsza niż przed rokiem. Przeciętna krajowa cena wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 314,16 EUR/100 kg. Mniej niż w Polsce za bydło płacono tylko w krajach nadbałtyckich jak Litwa, Łotwa, Estonia, czy w Czechach, na Słowacji, na Węgrzech i w Rumunii.
Kurczęta brojlery sprzedawano średnio po 3,53 zł/kg, a więc o 2% drożej niż tydzień wcześniej, ale taniej o 0,5% niż miesiąc wcześniej i o 4% niż przed rokiem.
Cena skupu indyków ukształtowała się na poziomie 5,59 zł/kg, o 0,5% wyższym niż w poprzednim tygodniu. Indyki były o 2% tańsze niż przed miesiącem, ale o 1% droższe niż rok wcześniej.
Ceny prosiąt na krajowych targowiskach
W ostatnim tygodniu stycznia 2014 r. na targowiskach w Polsce za 1 prosię płacono przeciętnie 172 zł, o niecałe 1% więcej niż w poprzednim tygodniu i o 4% więcej niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie cena prosiąt była o 2% wyższa od notowanej przed rokiem.
Krajowe ceny zbytu mięsa
W dniach 27.01–02.02.2014 r. średnia cena zbytu półtusz wieprzowych wyniosła 7,25 zł/kg i była o 1% wyższa niż tydzień wcześniej, ale o 2,5% niższa niż przed miesiącem. Jednocześnie cena tych półtusz była o 2% wyższa niż w porównywalnym okresie ubiegłego roku.
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zakłady mięsne sprzedawały przeciętnie po 12,69 zł/kg, o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu. Cena ćwierci wołowych była o 0,5% wyższa niż przed miesiącem, ale o 8% niższa niż rok wcześniej.
Kurczęta patroszone w ostatnim tygodniu stycznia 2014 r. zbywano średnio po 5,56 zł/kg, o 7% drożej niż w poprzednim tygodniu. Tuszki kurcząt były o 2,5% tańsze niż przed miesiącem, ale o 3% droższe niż rok wcześniej.
Przeciętna cena zbytu tuszek indyków ukształtowała się na poziomie 8,42 zł/kg i była o 3 gr/kg niższa niż tydzień wcześniej, ale o 3 gr/kg wyższa niż przed miesiącem. Równocześnie tuszki indycze zbywano o 1% taniej niż w analogicznym okresie 2013 r.