Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (11-17.11.2013)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku mięsa w dniach od 11 do 17 listopada 2013 r. w Polsce, przygotowanym w cotygodniowym raporcie przez Agencję Rynku Rolnego.

Podsumowanie rynku mięsa w Polsce (11-17.11.2013)
W drugiej dekadzie listopada 2013 roku w Polsce nadal spadały ceny skupu żywca oraz zbytu mięsa wieprzowego i drobiowego. Wzrost cen odnotowano jedynie na rynku wołowiny.
 
Ceny skupu żywca
 
W dniach 11-17.11.2013 r. (według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) w Polsce żywiec wieprzowy skupowano przeciętnie po 5,30 zł/kg, czyli o 0,5% taniej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie ten gatunek żywca kosztował o blisko 8% mniej niż przed miesiącem i niż rok wcześniej.
 
Według Komisji Europejskiej w dniach 11-17.11.2013 r. w UE za trzodę chlewną masy poubojowej schłodzonej kl. E płacono przeciętnie 170,57 EUR/100 kg, a zatem mniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 5,5% niż przed rokiem. W Polsce żywiec wieprzowy tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną płacono po 168,50 EUR/100 kg.
 
Przeczytaj inne informacje o cenach żywca w Polsce
 
Krajowa cena skupu żywca wołowego w drugiej dekadzie listopada tego roku wyniosła 5,88 zł/kg. Była ona o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu, ale niższa o 1% niż miesiąc wcześniej i o 7% niż przed rokiem.
 
Średnia cena skupu bydła rzeźnego w UE w omawianym tygodniu wyniosła 389,14 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej kl. R3 i była o 0,2% większa niż w poprzednim miesiącu, ale o 1% mniejsza niż rok wcześniej. Przeciętna krajowa cena wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 304,59 EUR za 100 kg.
 
W dniach 11-17.11.2013 r. kurczęta brojlery sprzedawano po 3,44 zł/kg, tj. taniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 7% niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen sprzed roku kurczęta kosztowały o 8% mniej.
 
Za indyki w skupie płacono średnio 6,04 zł/kg, a więc cena ta była mniejsza o 2% niż w poprzednim tygodniu, o 4% niż przed miesiącem, chociaż o 10% większa niż przed rokiem.
 
Krajowe ceny zbytu mięsa
 
W dniach 11-17.11.2013 r. przeciÄ™tna cena zbytu póÅ‚tusz wieprzowych wyniosÅ‚a 7,66 zÅ‚/kg i byÅ‚a niższa o 2% niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej, o 5% niż przed miesiÄ…cem oraz o 4% niż rok wczeÅ›niej.
 
Kompensowane ćwierćtusze wołowe zbywano po 12,31 zł/kg, czyli o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie ceny ćwierci były zbliżone do notowanych przed miesiącem, ale o 9% mniejsze niż rok wcześniej.
 
Åšrednia cena zbytu kurczÄ…t patroszonych uksztaÅ‚towaÅ‚a siÄ™ w granicach 4,92 zÅ‚/kg, a wiÄ™c na poziomie o 1,5% niższym niż w poprzednim tygodniu. RównoczeÅ›nie tuszki kurczÄ…t byÅ‚y taÅ„sze o 10% niż przed miesiÄ…cem i o 7% niż w analogicznym okresie 2012 r.
Tuszki indyków zbywano przeciÄ™tnie po 9,13 zÅ‚/kg w stosunku do 9,17 zÅ‚/kg tydzieÅ„ wczeÅ›niej. JednoczeÅ›nie tuszki indycze sprzedawano o 0,5% taniej niż przed miesiÄ…cem, ale o 2% drożej niż rok wczeÅ›niej.


Tagi:
źródło: